Green Sweet assortiment

Het is gebruikelijk dat mensen in het begin sceptisch zijn over een koolhydraatarm dieet, vooral omdat koolhydraatrijk, vetarm eten al tientallen jaren zo gangbaar is. We willen niet dat ongefundeerde angsten mensen in de weg staan om de voordelen van een koolhydraatarm dieet te plukken. In dit blog kun je lezen waarom veel van deze keto fabels gebaseerd zijn op misverstanden of onvolledige kennis. Het is niets om je zorgen over te maken.

Ons doel om koolhydraatarm eenvoudig te maken, vereist echter ook dat we heel open en eerlijk zijn over mogelijke problemen en hoe we ermee om moeten gaan. Sommige problemen kunnen optreden in een koolhydraatarm of ketogeen dieet. Het kan nuttig zijn om te weten wat ze zijn en wat eraan kan worden gedaan.

Hier zijn de meest voorkomende keto controverses oftewel keto fabels en hoe wij er naar kijken.

1. Verstopt verzadigd vet mijn slagaders en krijg ik een hartaanval?

Nee. Dit is waarschijnlijk een van de grootste voedingsmythes en keto fabels van de afgelopen tijd.

Allereerst werken hart- en vaatziekten niet op dezelfde manier als een verstopte gootsteen. Er zijn veel factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van hartaandoeningen. Zoals genetica, ontstekingen en metabole gezondheidsproblemen, waaronder diabetes. Hoe voeding interacteert met deze andere factoren kan sterk variëren van het ene individu tot het andere.

In termen van wetenschappelijk bewijs zijn de verbanden tussen verzadigd vet en hartaandoeningen zwak en inconsistent. Hoewel andere onderzoeken tot andere conclusies komen, geven sommige onderzoeken van de huidige wetenschap aan dat er geen verband is tussen verzadigd vet en hartaandoeningen. De zwakte van het bewijs tegen verzadigd vet slaat ook aan in de reguliere media.

Omdat het bewijs zo zwak is en omdat de individuele reactie op voedingsvetten aanzienlijk varieert, lijkt een brede aanbeveling om verzadigd vet te vermijden een vergissing te zijn geweest.

Gelukkig hebben de laatste jaren steeds meer experts en organisaties zich gerealiseerd dat natuurlijke verzadigde vetten – ondanks hun reputatie – neutraal lijken te zijn vanuit een gezondheidsperspectief.

Het is prima om verzadigde vetten te eten, omdat ze worden aangetroffen in natuurlijke voedingsmiddelen die we gedurende de evolutie hebben gegeten. Dit omvat moedermelk en de vele voedingsmiddelen die onze voorouders als volwassenen in stand hielden.

Wees niet bang voor vet.

2. Veroorzaakt een koolhydraatarm dieet een hoog cholesterolgehalte?

Koolhydraatarme diëten hebben de neiging om het cholesterolprofiel te verbeteren door het verhogen van HDL (het “goede”) cholesterol en het verlagen van de niveaus van potentieel schadelijke triglyceriden. Ze kunnen ook het profiel van (v)LDL verbeteren.

Dit lijken gunstige veranderingen te zijn die geassocieerd zijn met verminderde insulineresistentie en verbeterde gezondheid.

Met betrekking tot LDL (het “slechte”) cholesterol, ervaren de meeste mensen geen significante veranderingen bij het volgen van een low carb of ketogeen dieet. Bij sommige mensen nemen de LDL-niveaus echter af of (vaker) enigszins toe.

Voor een kleine minderheid kan cholesterol echter abnormaal hoog oplopen binnen een koolhydraatarm, vetrijk dieet. In die situaties is het misschien een experiment waard om het dieet aan te passen om het LDL-cholesterolgehalte te verlagen. Afhankelijk van je algehele risicoprofiel, wil je misschien samenwerken met je arts om hart- en vaatziekten in de gaten te houden.

Er bestaat controverse over het absolute risico van verhoogd LDL bij alle mensen, omdat sommige observationele studies aantonen dat hogere LDL-niveaus bij ouderen geassocieerd zijn met langer leven, en anderen melden geen verhoogd risico zolang HDL en triglyceriden normaal zijn. Hoewel dit geen oorzaak en gevolg bewijst, roept het de vraag op of LDL een zorg voor iedereen is.

Alles bij elkaar genomen tonen studies aan dat koolhydraatarme diëten gemiddeld de risicofactoren voor hartaandoeningen voor de meerderheid van de mensen verbeteren, inclusief cholesterol.

Koolhydraatarme en vetrijke diëten verbeteren gemiddeld het cholesterolprofiel en verminderen de meeste risicofactoren voor hartaandoeningen. Het effect hiervan is aangetoond in een studie uit 2010 die een vermindering van atherosclerose aantoonde na twee jaar een koolhydraatarm, vetrijk dieet te volgen.

3. Hebben de hersenen geen koolhydraten nodig?

Nee. Op een strikt koolhydraatarm dieet kunnen de hersenen voornamelijk worden gevoed door vet – of technisch gezien door ketonen. Wanneer de koolhydraatinname erg laag is, zet je lever lichaamsvet of vet uit het voedsel dat je hebt gegeten om in ketonen, die door de hersenen als brandstof kunnen worden gebruikt.

Dit betekent dat de vetverbranding aanzienlijk toeneemt – een groot pluspunt voor mensen die overtollig gewicht willen verliezen.

Bovendien kan je lichaam elke glucose produceren die het nodig heeft via een proces dat gluconeogenese wordt genoemd, waarbij andere voedingsstoffen worden omgezet in glucose, zelfs als je helemaal geen koolhydraten eet.

Er is geen behoefte aan koolhydraten in het dieet en de hersenen functioneren prima zonder.

4. Is koolhydraatarm eten slecht voor het milieu?

Nee. Het is een veel voorkomend misverstand dat een koolhydraatarm dieet het eten van veel eiwitten vereist, waaronder vlees, waardoor het slecht is voor het milieu. Dit is gewoon niet waar.

Een koolhydraatarm dieet is precies wat het zegt – koolhydraatarm. Je kunt anders eten wat je wilt, of het nu veganistisch, vegetarisch, carnivoor of iets daartussenin is.

De hoeveelheid eiwit blijft meestal matig – ongeveer 1,5 gram per kilo per dag. Het is dus niet nodig om meer vlees te eten alleen omdat je een koolhydraatarm dieet volgt. In feite is het heel goed mogelijk om zelfs een vegetarisch of veganistisch koolhydraatarm dieet te eten, mocht je dat willen.

Bovendien is de impact van vleesproductie op het milieu afhankelijk van vele factoren. Koop je lokaal gekweekt, biologisch vlees of gevogelte? Dan kunnen deze op een milieuvriendelijke manier worden gehouden. Ze kunnen mogelijk de pesticidenbelasting en de uitputting van voedingsstoffen in de bodem verminderen, en ook meer koolstofdioxide in de grond opslaan.

Het milieuvoordeel van koolhydraatrijke monoculturen zoals soja, suiker en maïs wordt ook overschat. Deze pesticidenrijke gewassen verminderen de biodiversiteit en dragen in veel grotere mate bij aan vervuiling dan, laten we zeggen, een biodynamische koeienboerderij.

Ten slotte resulteert een koolhydraatarm dieet er vaak in dat mensen minder voedsel eten, omdat het zo verzadigend is. Na aanzienlijk gewichtsverlies hebben mensen nog minder voedsel nodig. Minder voedsel nodig hebben, en minder vaak hoeven te eten eten, is natuurlijk goed voor het milieu.

Dus: een koolhydraatarm dieet is matig in eiwitten en het is niet anders voor het milieu dan de meeste diëten. Als je er toch voor kiest om meer vlees te eten dan normaal, hangt de impact op het milieu sterk af van hoe de dieren worden gehouden.

5. Kun je tekorten aan voedingsstoffen krijgen met keto of koolhydraatarm eten?

Waarschijnlijk is het tegenovergestelde waar. De voeding dat je eet binnen een koolhydraatarm dieet is zeer voedzaam. Eieren (een hoofdbestanddeel voor veel mensen met weinig koolhydraten) kunnen bijvoorbeeld de meest complete voeding ter wereld bieden.

Bedenk dat een complete kip kan worden gevormd uit de voedingsstoffen in het ei. Er is geen manier voor de kip om eruit te springen en wat vitamines en mineralen te krijgen terwijl hij in het ei groeit; alles moet er zijn. En door een ei te eten, krijgen wij mensen al die voedingsstoffen binnen.

Vlees, vis en groenten zijn ook zeer voedzame voedingsmiddelen. En veel mensen die koolhydraatarm eten, hebben de neiging om voedselarme pasta, rijst en aardappelen te vervangen door meer voedingsrijke groenten.

Studies tonen aan dat een koolhydraatarm dieet qua voedingswaarde compleet kan zijn.

Vergeleken met de meer complete voeding van een koolhydraatarm dieet, is geraffineerd meel min of meer verstoken van enige voeding, afgezien van puur zetmeel. Meestal is het wettelijk verplicht om vitamines aan meel toe te voegen, zodat mensen die er veel van eten geen vitaminetekorten krijgen.

Ook bevatten granen zoals tarwe veel fytinezuur dat mogelijk de opname van veel mineralen kan verminderen.

Een andere zorg bij koolhydraatarme diëten is het gebrek aan fruit, waarvan vaak wordt gedacht dat het nodig is voor goede voeding. Dat is een misverstand. Afgezien van vitamine C, zijn er zeer weinig voedingsstoffen in de meeste moderne fruit. Tegenwoordig zijn ze aangepast (gecultiveerd) om groot en erg zoet te zijn. We zien fruit als snoep uit de natuur en kunnen het beste met mate worden gegeten. Vruchtensap is nog erger, gezien de geconcentreerde suiker en het gebrek aan vezels om de absorptie te vertragen.

Modern fastfood en snacks bevatten veel calorieën en minimale of geen echte voeding. En vetarme producten bevatten weinig essentiële vetoplosbare vitamines, die worden aangetroffen in volvette versies van yoghurt, kaas en andere hele voedingsmiddelen.

Overschakelen van een standaard Westers dieet naar een koolhydraatarm dieet op basis van onbewerkte voeding zal waarschijnlijk de hoeveelheid vitamines en mineralen die je uit je dieet haalt aanzienlijk verhogen.

6. Kan koolhydraatarm eten je schildklier beschadigen?

Niet waarschijnlijk. Als je een goed samengesteld koolhydraatarm dieet eet, is het zeer onwaarschijnlijk dat het je schildklier negatief zal beïnvloeden.

Hoewel sommige studies een afname van het actieve schildklierhormoon T3 kunnen aantonen, is het niet duidelijk dat dit een probleem vormt. Sommigen veronderstellen bijvoorbeeld dat ons lichaam gevoeliger wordt voor schildklierhormonen en daarom een ander “normaal” bereik heeft. Anderen suggereren dat vet metabolisch efficiënter is en daarom is er minder schildklierhormoon nodig om het te metaboliseren. Hoewel dit op dit moment slechts theorieën zijn, benadrukken ze hoe een verandering in een enkele laboratoriumwaarde niet per definitie een probleem of schadelijke verandering betekent.

In feite kunnen sommige mensen die aanzienlijke hoeveelheden gewicht verliezen op koolhydraatarme, uiteindelijk minder schildkliermedicatie nodig hebben. Sommigen kunnen zelfs volledig stoppen met het innemen ervan. Dit kan gewoon een effect zijn van een kleiner lichaam dat minder schildklierhormoon nodig heeft – er is geen onderzoek dat aantoont dat koolhydraatreductie zelf de schildklierfunctie kan verbeteren.

Dit betekent dat als je hypothyreoïdie hebt en aanvult met schildklierhormoon, je zoals iedereen met een koolhydraatarm dieet kunt beginnen en zoals gewoonlijk regelmatig controles kunt blijven uitvoeren. Als je veel gewicht verliest kan het verstandig zijn om af en toe een extra check van je schildklierhormonen te doen, bijvoorbeeld elke keer dat je 15 kilo bent afgevallen. Het is niet onmogelijk dat je dosis moet worden aangepast.

Dus: het eten van een gezond, koolhydraatarm dieet zal je schildklier niet negatief beïnvloeden.

7. Kan koolhydraatarm of keto je nieren beschadigen?

Hoogst onwaarschijnlijk. Veel mensen geloven nog steeds dat een koolhydraatarm dieet of zelfs een eiwitrijk dieet de nieren kan belasten. Dit is een keto mythe gebaseerd op twee misverstanden.

Ten eerste is een goed samengesteld koolhydraatarm dieet matig in eiwitten – ongeveer 1,5 gram per kilo per dag.

Omdat een koolhydraatarm dieet niet erg eiwitrijk hoeft te zijn, bestaat het hele “probleem” achter deze controverse gewoon niet.

Ten tweede kunnen mensen met een normale nierfunctie grote hoeveelheden eiwit aan zonder enig probleem voor de nieren.

Zelfs als mensen ervoor kiezen om overmatig eiwit te eten, zal dit alleen een probleem zijn als de nieren al ernstig beschadigd zijn. Een voorbeeld hiervan is een nierziekte in het eindstadium die bijna dialyse vereist. Als je een ernstige nierziekte hebt en je hebt te horen gekregen dat je eiwitten moet beperken, moet je dat natuurlijk doen. Maar dat zou het nog steeds mogelijk maken om met succes een koolhydraatarm, vetrijk dieet te eten.

Voor mensen zonder nierziekte is er geen reden om je zorgen te maken over het effect van overmatig eiwit op je niergezondheid. Een koolhydraatarm dieet is prima voor je nieren.

Door een verhoogde bloedsuikerspiegel te verlagen, kan een koolhydraatarm dieet de nieren zelfs beschermen tegen een van de meest voorkomende oorzaken van schade. Vooral voor mensen met diabetes kan koolhydraatarm helpen de nieren te beschermen, door de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

8. Kan ketogeen eten je depressief maken?

Niet waarschijnlijk. Maar tijdens de eerste week, of twee, van een koolhydraatarm dieet, is het gebruikelijk om symptomen te ervaren die vergelijkbaar zijn met die van depressie (zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en hersenmist).

Deze problemen verdwijnen meestal binnen een paar dagen of een paar weken. Ze kunnen vaak voor het grootste deel worden vermeden door voldoende vocht en zout binnen te krijgen – bijvoorbeeld een kopje bouillon 1-2 keer per dag.

Op lange termijn heeft een koolhydraatarm dieet vaak het tegenovergestelde effect. In ketose komen kan sommige mensen een zeer energiek gevoel geven en kan de mentale prestaties en het uithoudingsvermogen verhogen. Mensen noemen soms de “mentale helderheid” die ze voelen.

Studies van de mentale toestand op koolhydraatarme diëten in het algemeen en gemiddeld, tonen geen duidelijke verandering of een lichte verbetering, vergeleken met voordat het dieet begon. Merk op dat studies het gemiddelde resultaat voor een groep mensen laten zien. Een paar mensen kunnen zich slechter voelen, terwijl anderen zich beter voelen.

Een reden dat sommige mensen zich depressief kunnen voelen, is als ze een verslaving hebben om te belonen met koolhydraatrijk, zoet voedsel. Het verwijderen van dergelijk voedsel wanneer mensen eraan verslaafd zijn, kan leiden tot tijdelijke gevoelens van verlies en verdriet, vergelijkbaar met symptomen van een depressie. Het kan vergelijkbaar zijn met het effect van stoppen met nicotine of alcohol wanneer je verslaafd bent aan deze stoffen.

Gelukkig, nadat vroege ontwenningsverschijnselen voorbij zijn, is het bevrijden zijn van een verslaving ongelooflijk bevrijdend en stelt het mensen in staat om een voller en gelukkiger leven te leiden. Het kan dus zeker de moeite waard zijn.

Ten slotte, om een koolhydraatarm dieet op lange termijn geweldig te laten voelen, is smakelijk eten en een eenvoudige en plezierige levensstijl nodig. Kijk dus rond op onze website tussen de heerlijke gerechten.

9. Is koolhydraatarm slecht voor lichaamsbeweging?

Koolhydraatarm kan goed, slecht, neutraal of zelfs fantastisch zijn voor lichaamsbeweging. Dat hangt ervan af.

Tijdens de eerste paar weken wanneer je overschakelt van een dieet rijk aan koolhydraten naar een koolhydraatarm dieet, zal je capaciteit in de sportschool waarschijnlijk afnemen. Dit komt door de keto griep, maar het zal waarschijnlijk binnen één of twee weken voorbijgaan.

Na een paar weken aanpassing melden mensen vaak dat ze zich minstens zo goed voelen als voorheen tijdens het sporten, vooral als ze ervoor zorgen dat ze voldoende vocht en zout binnenkrijgen.

Bovendien zijn er voor duursporters veel potentiële voordelen aan vet-aangepast zijn en laag in koolhydraten en hoog in vetten eten. Dit wordt bijvoorbeeld aangetoond door het feit dat de twee toppresteerders in Tour de France 2016 een vorm van een koolhydraatarm dieet volgden.

Maar de bevindingen zijn niet universeel. Twee studies uit Australië melden dat de looptijden afnemen na 12 weken van het eten van een keto-dieet, ondanks verbeterde vetoxidatie.

Voordelen zijn ook gezien voor powerlifting en gewichtheffen atleten. Bovendien kan het volgen van een ketogeen dieet de lichaamssamenstelling verbeteren in combinatie met weerstandstraining.

Er kunnen echter meer koolhydraten nodig zijn voor niet-duursporten zoals sprinten enz. In deze gevallen kan het een goed idee zijn om wat meer koolhydraten in te nemen op de dag dat je moet presteren, zoals tijdens een wedstrijddag. Lees meer in onze artikelen over het cyclische keto-dieet en het targeted keto-dieet.

Het komt erop neer dat wetenschappelijk bewijs gemengd is over hoe ketose de atletische prestaties beïnvloedt. Individuele variabiliteit, verschillende effecten voor verschillende oefeningen en het belang van aanpassing moeten allemaal in overweging worden genomen.

Ben je een topsporter? Dan zal je waarschijnlijk baat hebben met een (beperkte) consumptie van koolhydraten. Maar beweeg je vooral, zoals wandelen, joggen en zwemmen? Dan is keto of koolhydraatarm eten een prima combinatie.

10. Is low carb eten slecht voor je darmbacteriën?

Waarschijnlijk niet. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar darmbacteriën en het microbioom. Het grootste probleem met veel van de onderzoeken naar de darmbacteriën en voeding is het verwarren van statistische correlaties met causaliteit, dat wil zeggen, het nemen van zwakke aanwijzingen en het ten onrechte bewijs noemen.

Er kan nog niet veel of niets worden gezegd over de gezondheidseffecten van veranderingen in het microbioom op een koolhydraatarm dieet, alleen dat het verandert. Veel mensen melden echter dat ze minder gastro-intestinale stress en een opgeblazen gevoel hebben na het starten van een koolhydraatarm dieet. Bovendien kan het ketogeen dieet leiden tot gunstige veranderingen in het microbioom bij mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals multiple sclerose en epilepsie.

Waarschijnlijk zijn de beste dingen om te doen voor je darmbacteriën om geraffineerde, eenvoudige suikers te vermijden en te proberen antibiotica te vermijden, tenzij je dat absoluut moet doen.

11. Kun je geconstipeerd raken met koolhydraatarm eten?

Ja, tijdelijk. Constipatie is een mogelijke bijwerking die kan optreden, vooral tijdens het begin van een koolhydraatarm dieet, omdat je spijsverteringsstelsel tijd nodig heeft om zich aan te passen.

Het kan meestal worden verlicht door meer water te drinken en de zoutinname te verhogen, of meer vezels in te nemen.

Merk op dat wanneer sommige mensen minder vaak moeten poepen, dit niet betekent dat ze verstopt zijn. Veel mensen melden een verminderde ontlastingsfrequentie met koolhydraatarm eten, maar zolang er geen sprake is van een opgeblazen gevoel of buikpijn, hoef je hier niet bezorgd over te zijn.

Als je last hebt van constipatie bij het starten met keto of low carb, is dit meestal tijdelijk.

12. Kun je osteoporose krijgen door koolhydraatarm of keto eten?

Nee. Er is een aanname dat het eten van weinig koolhydraten kan leiden tot osteoporose (botontkalking), vanwege het “zuur” maken van het bloed en het verwijderen van mineralen uit de botten. Maar deze theorie is op verschillende manieren weerlegd.

Onder normale omstandigheden verandert bijvoorbeeld de pH van het bloed niet afhankelijk van wat je eet. De pH van het bloed wordt sterk gereguleerd binnen een zeer smal bereik – anders zouden we sterven.

Deze theorie is meestal gebaseerd op het idee dat een eiwitrijk dieet het bloed zuur zou maken, waardoor het slecht is voor de botten. Dit is het tegenovergestelde van wat studies aantonen – mensen die meer eiwitten eten, hebben de neiging om sterkere botten te hebben. Kijkend naar alle beschikbare wetenschap, is niet aangetoond dat een hogere eiwitinname de gezondheid van de botten schaadt en mogelijk zelfs kan helpen beschermen tegen botverlies in de onderste wervelkolom.

Ten slotte tonen herhaalde studies geen effect op de botdichtheid aan bij mensen die koolhydraatarm eten, zelfs niet na enkele jaren.

Koolhydraatarm eten heeft geen negatieve invloed op de botten.

13. Veroorzaakt low carb eten haaruitval?

Soms. Tijdelijke haarverdunning kan om veel verschillende redenen optreden, waaronder elke grote verandering in het dieet. Dit komt vooral vaak voor bij het ernstig beperken van calorieën (bijv. (uit)hongerdiëten, maaltijdvervangers), maar het kan ook af en toe gebeuren bij een koolhydraatarm dieet.

Dit soort tijdelijke verdunning van het haar treedt meestal 3-6 maanden na een grote verandering in het dieet of een andere vorm van stressvolle ervaring voor het lichaam op. Na een periode van meer haarverlies dan normaal, groeien de verloren haren dan weer uit, zodat het haar net zo dik wordt als voorheen.

Het is veilig om te zeggen dat de grote meerderheid van de mensen die een koolhydraatarm dieet proberen dit nooit ervaren. Bovendien is het waarschijnlijk mogelijk om het risico te minimaliseren door niet tegelijkertijd een koolhydraatarm en vetarm dieet te volgen, om zo uithongering te voorkomen. Zorg ervoor dat je voldoende vet eet om je tevreden te voelen, en een matige hoeveelheid eiwitten.

14. Veroorzaakt het keto dieet ketoacidose?

Nee. Veel mensen verwarren ketoacidose met ketose.

Ketoacidose (ook bekend als diabetische ketoacidose) is een zeldzame en gevaarlijke medische aandoening die vooral voorkomt bij mensen met diabetes type 1 als ze geen insuline nemen, vooral als ze ziek zijn.

Mensen met diabetes type 2 die bepaalde medicijnen gebruiken kunnen ook ketoacidose ontwikkelen, hoewel dit relatief zeldzaam is. Het eten van een ketogeen dieet tijdens het gebruik van deze medicijnen kan echter mogelijk het risico op ketoacidose verhogen.

Ook kunnen vrouwen die een zeer koolhydraatarm dieet eten in zeldzame gevallen ketoacidose ontwikkelen tijdens het geven van borstvoeding.

Ketose (soms aangeduid als voedingsketose), aan de andere kant, is een 100% natuurlijke en veilige toestand voor de meeste mensen, onder volledige controle door het lichaam.

Het kan worden veroorzaakt door een koolhydraatarm dieet of door een periode van vasten.

Onder normale omstandigheden resulteert een strikt koolhydraatarm dieet nooit in ketoacidose. Het resulteert in ketose, een natuurlijke en veilige toestand die het lichaam in staat stelt om snel vet te verbranden.

15. Krijg je een tekort aan volle granen met low carb?

Moet je volle granen eten – zoals brood of pasta – om gezond te blijven? Hoewel de vezels in volle granen de opname van glucose kunnen vertragen en de glykemische index kunnen verlagen (mogelijk een goede zaak), is het minder duidelijk wat het voordeel is van een koolhydraatarm dieet. Er is waarschijnlijk veel minder voordeel van het vertragen van de opname van koolhydraten als je niet veel koolhydraten eet.

Bovendien is er geen hoogwaardige wetenschap die aantoont dat het nodig is om volle granen te eten om ziekte te voorkomen of het leven te verlengen.

Er is een wijdverbreide overtuiging dat mensen granen moeten eten om specifieke voedingsstoffen binnen te krijgen. Andere voedingsmiddelen die minder koolhydraten bevatten, zijn echter vaak voedzamer. Veel (ontbijt)granen worden juist verrijkt met mineralen.

Ten slotte is er een idee dat het microbioom in onze darmen kan profiteren van de vezels in volle granen. Dit is nog steeds een controversieel onderwerp met een gebrek aan hoogwaardige wetenschap. Er zijn echter veel andere bronnen van vezels die veel lager zijn in koolhydraten dan volle granen, zoals groentes.

16. Is zout gevaarlijk voor je gezondheid?

Een koolhydraatarm dieet is niet noodzakelijkerwijs hoger in zout dan andere diëten. Maar het wordt vaak aanbevolen om de zoutinname te verhogen bij het starten, om het risico op bijwerkingen te verminderen. Is zout dan gevaarlijk?

Eigenlijk is de wetenschap voor dit gemeenschappelijke stuk gezondheidsadvies vrij zwak en misleid. Zout (natrium) is essentieel voor het lichaam; het zorgt voor een goede wisselwerking met kalium in alle lichaamscellen.

De kans is groot dat je niet teveel zout nuttigt met een keto of koolhydraatarm dieet: je eet minder bewerkte producten, die normaliter vol zitten met zout. Voeg gerust zout naar smaak toe aan je vlees en groenten.

17. Is rood vlees gevaarlijk?

Een koolhydraatarm dieet is niet noodzakelijkerwijs hoger in rood vlees dan andere diëten. Het is zelfs mogelijk om een vegetarisch koolhydraatarm dieet te eten. Veel mensen eten echter een koolhydraatarm dieet met rood vlees.

Deze keto mythe is vooral ontstaan na een publicatie van de Wereldgezondheidsorganisatie uit 2015. Hier werd de link gelegd tussen rood vlees en kanker. Het lijkt erop dat de WHO alleen de onderzoeken heeft uitgepikt die in dit straatje vallen. Bovendien is de daadwerkelijke bewijsvoering zwak te noemen.

Nitraat en nitriet worden vaak benoemd als schadelijke stoffen in (rood) vlees. Deze stoffen komen echter in hogere mate voor in bijvoorbeeld spinazie en granaatappels.