Green Sweet assortiment

Keto fruit is eigenlijk gewoon fruit, maar dan fruit met een laag aantal aan netto koolhydraten. Fruit bevat veel vitaminen en mineralen en is daarom wel belangrijk om binnen te krijgen. Maar welk fruit is nu eigenlijk keto verantwoord? Wij geven je een uitleg en lichten diverse soorten ketofruit voor je toe.

Hoeveel voedingswaarden zitten in keto fruit?

Fruit is – net als groente – een belangrijke voedingsbron van vitaminen en mineralen, maar bevat tamelijk veel koolhydraten. Betekent dit dat je geen fruit meer moet eten in je keto dieet? Nee, want fruit bevat veel vezels. Deze gaan door je lichaam en hebben geen effect op je bloedsuikerspiegel of de hoeveelheid insuline in je bloed. Er zijn wel een aantal fruitsoorten die je het beste kunt mijden in je ketogeen dieet. Hier komen wij later op terug.

Keto fruit: richt je op het netto aantal koolhydraten

Vezels worden dus als koolhydraten geteld. Focus je tijdens je keto dieet daarom op het netto aantal koolhydraten en niet op het totale aantal koolhydraten. Het netto aantal koolhydraten is het totale aantal koolhydraten min de vezels.

Soorten keto fruit met een lage netto aantal koolhydraten

Er zijn heel veel vruchten met een lage waarde aan netto koolhydraten. Fruit eten tijdens je ketogeen dieet is dus geen probleem en is juist een goede toevoeging. Fruitsoorten met een lage waarde aan netto koolhydraten – oftewel keto fruit – die je kunt toevoegen aan je boodschappenlijst zijn:

1. Avocado’s: in een avocado zit ongeveer 3,6 gram netto koolhydraten

2. Citroenen: in een citroen zit ongeveer 5,4 gram netto koolhydraten

3. Limoen: in een limoen zit ongeveer 5,2 gram netto koolhydraten

4. Bramen: in een handje vol bramen zit ongeveer 7,1 gram netto koolhydraten.

5. Frambozen: in een handje vol frambozen zit ongeveer 6,7 gram netto koolhydraten.

6. Blauwe bessen: in 100 gram blauwe bessen zit ongeveer 11 gram netto koolhydraten

Deze soorten keto fruit kun je dus in beperkte hoeveelheden eten als je aan het keto dieet doet. Er zijn nog meer soorten fruit die een laag aantal netto koolhydraten bevat. Hier schrijven wij later nog een uitgebreid artikel over.

Daarnaast zijn er ook nog fruitsoorten waarvan je beter niet of weinig kunt eten. Denk hierbij aan fruitsap en fruitsoorten met veel suikers en weinig vezels zoals bananen, druiven, mango’s, grapefruit en ananas.