Green Sweet assortiment

Wanneer je aan een keto of koolhydraatarm dieet begint, dan zal je het woord glucose regelmatig tegenkomen. Maar wat is glucose? En wat heeft het met het keto dieet te maken? Wij leggen je de betekenis van glucose uit en wat het precies doet.

Het verschil tussen monosacharide en disacharide

Om te begrijpen wat de betekenis van glucose is en wat het effect op het lichaam is, moeten we eerst weten wat monosacharides en disacharides zijn. Een monosacharide bestaat uit één suikermolecuul zoals glucose, fructose en galactose. Disacharides bestaan uit meerdere monosacharides. Laten we sucrose – tafelsuiker – als voorbeeld nemen. Deze bestaat uit één glucosemolecuul en één fructosemolecuul. Wanneer je sucrose eet, dan breekt je lichaam dit af om er individuele glucose en fructose van te maken. 

Wat betekent glucose?

Glucose is dus een monosacharide en kan meteen in het bloed worden opgenomen. Het bloedsuikergehalte waar bij het bloedprikken vaak naar gekeken wordt, heet ook wel het glucosegehalte. Het gaat hier dus om de hoeveelheid glucose in je bloed. 

Vaak krijg je glucose niet direct binnen, maar via een disacharide zoals tafelsuiker. Alleen via dextrose – druivensuiker – krijg je direct glucose binnen. Maar uiteindelijk reageert je lichaam precies hetzelfde op de glucosemolecuul uit een disacharide als op ‘pure’ glucose uit dextrose.

Wat doet glucose?

Via het bloed wordt de glucose naar onder andere je spieren vervoerd om energie te geven. Je hebt glucose dus nodig om je lichaam goed te laten functioneren. Zo hebben je hersenen en andere organen deze brandstof nodig.

Wat is glycogeen?

Ook dit woord moeten we begrijpen voor we verder gaan met onze uitleg over glucose. Je lichaam slaat een beetje glucose op in je lever en je spieren. Deze opgeslagen glucose noemen we glycogeen. Wanneer je opeens veel energie nodig hebt wordt deze voorraad gebruikt, zoals tijdens het sporten. 

De link tussen glucose en het ketogeen dieet

Je hebt koolhydraten en dus glucose nodig om te functioneren. Dit is namelijk een belangrijke energiebron voor je lichaam. Echter eten veel mensen veel koolhydraten die het lichaam eigenlijk niet kan gebruiken. Bij een keto dieet haal je veel energie uit vet en juist heel weinig uit koolhydraten. 

De eerste dagen is dit erg wennen voor je lichaam, maar als alles goed gaat is er na een paar dagen sprake van ketose. Je lichaam haalt dan energie uit vetten en niet uit glucose. Dit komt omdat er een te kleine toevoer is aan glucose. Daarbij is de voorraad glycogeen in je lever en spieren te klein om je hele lichaam van energie te voorzien. Je lichaam schakelt dus over naar vetzuurverbranding om te blijven functioneren. 

Tijdens het verbranden van de vetzuren ontstaan er ketonen. Deze worden als energie gebruikt voor je organen wanneer er weinig glucose of glycogeen beschikbaar is. Toch heb je een beetje glucose nodig, en daarom wordt er bij het standaard keto dieet alsnog 5% koolhydraten genuttigd. 

Gluconeogenesis

Indien je lichaam meer glucose nodig heeft dan dat het binnen krijgt (stel je voor je eet totaal geen koolhydraten meer) dan is je lichaam in staat glucose aan te maken in de lever. Dat proces heet gluconeogenesis. Vanuit andere stoffen, zoals eiwitten, kan je lichaam glucose aanmaken.

Lees ook: 

Waarom en hoe ketose werkt
Wanneer ben ik in ketose?