Green Sweet assortiment

Wat te doen bij de keto-griep? Het ketogeen dieet heeft aan populariteit gewonnen als een natuurlijke manier om gewicht te verliezen en de gezondheid te verbeteren.

Het dieet is zeer laag in koolhydraten, hoog in vet en gematigd in eiwitten.

Hoewel het dieet voor de meeste mensen als veilig wordt beschouwd, wordt het geassocieerd met enkele onaangename bijwerkingen. Eerder schreven we een artikel over diarree bij het keto dieet, waarbij de keto-griep ook aan bod kwam.

De keto-griep, ook wel de koolhydraatgriep genoemd, is een term die is bedacht om de symptomen te beschrijven die ervaren wordt bij het starten van het dieet.

Dit artikel onderzoekt wat de keto-griep is, waarom het gebeurt en hoe de symptomen ervan kunnen worden verlicht.

Wat is de keto-griep?

De keto-griep is een verzameling symptomen die sommige mensen ervaren wanneer ze voor het eerst beginnen met het keto-dieet.

Deze symptomen, die vergelijkbaar kunnen zijn met de griep, worden veroorzaakt doordat het lichaam zich aanpast aan een nieuw dieet dat uit zeer weinig koolhydraten bestaat.

Het verminderen van de koolhydraatinname dwingt je lichaam om ketonen te verbranden voor energie in plaats van glucose.

Ketonen zijn bijproducten van vetafbraak en worden de belangrijkste brandstofbron bij het volgen van een ketogeen dieet.

Normaal gesproken wordt vet gereserveerd als secundaire brandstofbron om te gebruiken wanneer glucose niet beschikbaar is.

Deze omschakeling naar het verbranden van vet voor energie wordt ketose genoemd. Het komt voor tijdens specifieke omstandigheden, waaronder uithongering en vasten.

Ketose kan echter ook worden bereikt door een zeer koolhydraatarm dieet aan te nemen.

In een ketogeen dieet worden koolhydraten meestal verlaagd tot minder dan 50 gram per dag.

Deze drastische vermindering kan als een schok voor het lichaam komen en kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken, vergelijkbaar met die ervaren bij het spenen van een verslavende stof zoals cafeïne.

Symptomen

Overschakelen naar een zeer koolhydraatarm dieet is een grote verandering en je lichaam heeft mogelijk tijd nodig om zich aan te passen aan deze nieuwe manier van eten.

Voor sommige mensen kan deze overgangsperiode bijzonder moeilijk zijn.

Tekenen van de keto-griep kunnen ontstaan binnen de eerste paar dagen na het verminderen van koolhydraten.

Symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en variëren van persoon tot persoon.

Hoewel sommige mensen kunnen overstappen op een ketogeen dieet zonder bijwerkingen, kunnen anderen een of meer van de volgende symptomen ervaren:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Constipatie
 • Diarree
 • Hoofdpijn
 • Prikkelbaarheid
 • Zwakheid
 • Spierkrampen
 • Duizeligheid
 • Slechte concentratie
 • Maagpijn
 • Spierpijn
 • Slaapproblemen
 • Hunkeren naar suiker

Deze symptomen worden vaak gemeld door degenen die net zijn begonnen met het ketogeen dieet en kunnen verontrustend zijn.

Symptomen duren meestal ongeveer een week, hoewel sommige mensen ze voor een langere periode kunnen ervaren.

Hoewel deze bijwerkingen ervoor kunnen zorgen dat sommigen de handdoek in de ring gooien, zijn er manieren om ze te verminderen.

Hoe kun je de effecten van de keto-griep verminderen?

De keto-griep kan je ellendig maken.

Gelukkig zijn er manieren om de griepachtige symptomen te verminderen en je lichaam te helpen de overgangsperiode gemakkelijker door te komen.

Blijf gehydrateerd

Het drinken van voldoende water is noodzakelijk voor een optimale gezondheid en kan ook helpen de symptomen te verminderen.

Een keto-dieet kan ervoor zorgen dat je snel je watervoorraad verliest, waardoor het risico op uitdroging toeneemt.

Dit komt omdat glycogeen, de opgeslagen vorm van koolhydraten, zich bindt aan water in het lichaam. Wanneer koolhydraten in de voeding worden verlaagd, dalen de glycogeenspiegels en wordt water uit het lichaam uitgescheiden.

Gehydrateerd blijven kan helpen bij symptomen zoals vermoeidheid en spierkrampen.

Het vervangen van vloeistoffen is vooral belangrijk wanneer je de met de keto-griep-geassocieerde diarree ervaart, wat extra vochtverlies kan veroorzaken.

Vermijd inspannende oefeningen

Hoewel lichaamsbeweging belangrijk is om gezond te blijven en het lichaamsgewicht onder controle te houden, kan het beste inspannende lichaamsbeweging worden vermeden bij het ervaren van keto-griepsymptomen.

Vermoeidheid, spierkrampen en maagklachten komen vaak voor in de eerste week van het volgen van een ketogeen dieet, dus het kan een goed idee zijn om je lichaam rust te gunnen.

Activiteiten zoals intensief fietsen, hardlopen, gewichtheffen en inspannende trainingen moeten mogelijk op een laag pitje worden gezet terwijl je systeem zich aanpast aan nieuwe brandstofbronnen.

Hoewel dit soort oefeningen moeten worden vermeden als je de keto-griep ervaart, kunnen lichte activiteiten zoals wandelen, yoga of fietsen de symptomen verbeteren.

Elektrolyten vervangen

Het vervangen van elektrolyten in de voeding kan keto-griepsymptomen helpen verminderen.

Bij het volgen van een ketogeen dieet nemen de niveaus van insuline, een belangrijk hormoon dat het lichaam helpt glucose uit de bloedbaan te absorberen, af.

Wanneer de insulinespiegels dalen, geven de nieren overtollig natrium af uit het lichaam.

Bovendien beperkt het keto-dieet veel voedingsmiddelen met een hoog kaliumgehalte, waaronder fruit, bonen en zetmeelrijke groenten.

Het verkrijgen van voldoende hoeveelheden van deze belangrijke voedingsstoffen is een uitstekende manier om de aanpassingsperiode van het dieet door te komen.

Het zouten van voedsel naar smaak en het opnemen van kaliumrijke, keto-vriendelijke voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten en avocado’s zijn een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat je een gezonde balans van elektrolyten behoudt.

Deze voedingsmiddelen zijn ook rijk aan magnesium,wat kan helpen bij het verminderen van spierkrampen, slaapproblemen en hoofdpijn.

Zorg voor voldoende slaap

Vermoeidheid en prikkelbaarheid zijn veel voorkomende klachten van mensen die zich aanpassen aan een ketogeen dieet.

Gebrek aan slaap zorgt ervoor dat de niveaus van het stresshormoon cortisol in het lichaam stijgen, wat de stemming negatief kan beïnvloeden en keto-griepsymptomen erger kan maken.

Als je het moeilijk vindt om in slaap te vallen of te blijven, probeer dan een van de volgende tips:

 • Verminder de inname van cafeïne: Cafeïne is een stimulerend middel dat de slaap negatief kan beïnvloeden. Als je cafeïnehoudende dranken drinkt, doe dit dan alleen ‘s ochtends, zodat je slaap niet wordt beïnvloed
 • Omgevingslicht uitschakelen: Schakel mobiele telefoons, computers en televisies in de slaapkamer uit om een donkere omgeving te creëren en een goede nachtrust te bevorderen
 • Neem een bad: Het toevoegen van Epsom zout of lavendel etherische olie aan je bad is een heerlijke manier om te ontspannen en maakt je klaar voor de nachtrust
 • Sta vroeg op: Elke dag op hetzelfde tijdstip wakker worden en overslapen vermijden, kan helpen je slaappatroon te normaliseren en de slaapkwaliteit in de loop van de tijd te verbeteren

Zorg ervoor dat je voldoende vet (en koolhydraten) eet

De overgang naar een zeer koolhydraatarm dieet kan ervoor zorgen dat je hunkert naar voedingsmiddelen die buiten het ketogeen dieet vallen, zoals koekjes, brood, pasta en brood.

Het eten van voldoende vet, de primaire brandstofbron op het ketogeen dieet, zal echter helpen de hongerklap te verminderen en je tevreden te houden.

Onderzoek toont zelfs aan dat koolhydraatarme diëten helpen het verlangen naar snoep en koolhydraatrijk voedsel te verminderen.

Degenen die het moeilijk hebben om zich aan te passen aan het ketogeen dieet, moeten koolhydraten mogelijk geleidelijk elimineren, in plaats van allemaal tegelijk.

Langzaam terugschroeven van koolhydraten, terwijl het vet en eiwit in je dieet toenemen, kan helpen de overgang soepeler te maken en keto-griepsymptomen te verminderen.

Waarom krijgen sommige mensen de keto-griep?

Mensen passen zich anders aan ketogene diëten aan. Hoewel sommigen weken van keto-griepsymptomen kunnen ervaren, kunnen anderen zich aanpassen aan het nieuwe dieet zonder nadelige bijwerkingen.

De symptomen die mensen ervaren, zijn gekoppeld aan hoe hun lichaam zich aanpast aan een nieuwe brandstofbron.

Meestal voorzien koolhydraten het lichaam van energie in de vorm van glucose.

Wanneer koolhydraten aanzienlijk worden verminderd, verbrandt het lichaam ketonen uit vet in plaats van glucose.

Degenen die meestal veel koolhydraten consumeren, vooral geraffineerde koolhydraten zoals pasta, suikerhoudende ontbijtgranen en frisdrank, kunnen het moeilijker hebben bij het starten van het ketogeen dieet.

De overgang naar een vetrijk, zeer koolhydraatarm dieet kan dus voor sommigen een worsteling zijn, terwijl anderen gemakkelijk tussen brandstofbronnen kunnen schakelen met weinig tot geen keto-griepsymptomen.

De reden waarom sommige mensen zich gemakkelijker aanpassen aan ketogene diëten dan anderen is onbekend, maar genetica, elektrolytenverlies, uitdroging en koolhydraatontwenning worden verondersteld de drijvende krachten achter de keto-griep te zijn.

Hoe lang zal het duren?

Gelukkig duren de ongemakkelijke symptomen van de keto-griep voor de meeste mensen slechts ongeveer een week.

Sommige mensen kunnen het echter moeilijker hebben om zich aan te passen aan dit vetrijke, koolhydraatarme dieet.

Voor deze personen kunnen de symptomen enkele weken aanhouden.

Gelukkig zullen deze symptomen geleidelijk afnemen naarmate je lichaam gewend raakt aan het omzetten van ketonen in energie.

Hoewel keto-griepsymptomen vaak worden gemeld door degenen die overschakelen naar een ketogeen dieet, als je je bijzonder onwel voelt en symptomen ervaart zoals langdurige diarree, koorts of braken, is het het beste om contact op te nemen met je arts om andere oorzaken uit te sluiten.

Wie moet ketogene diëten vermijden?

Hoewel het ketogeen dieet voor veel mensen nuttig kan zijn, is het niet voor iedereen geschikt.

Het ketogeen dieet is bijvoorbeeld mogelijk niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en tieners, tenzij het therapeutisch wordt gebruikt onder medisch toezicht.

Bovendien moet dit dieet worden vermeden door mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals nierziekte, leverziekte of alvleesklieraandoeningen.

Ook moeten mensen met diabetes type 1 en diabetes type 2 die geïnteresseerd zijn in het volgen van een ketogeen maaltijdplan hun arts raadplegen om te bepalen of dit dieet veilig en geschikt is voor hun specifieke behoeften en medicatie.

Ten slotte is dit dieet mogelijk niet geschikt voor personen die overgevoelig zijn voor cholesterol in de voeding, die goed zijn voor ongeveer een kwart van de wereldbevolking.

Samenvattend

De keto-griep is een verzameling symptomen die verband houden met het aanpassen van het lichaam aan een ketogeen dieet.

Misselijkheid, constipatie, hoofdpijn, vermoeidheid en hunkeren naar suiker komen vaak voor bij sommige mensen die zich aanpassen aan een vetrijk, koolhydraatarm dieet.

Gehydrateerd blijven, verloren elektrolyten vervangen, voldoende rust krijgen en ervoor zorgen dat je de juiste hoeveelheden vet en koolhydraten consumeert, zijn manieren om keto-griepsymptomen te verminderen.