Green Sweet assortiment

Sommige mensen kennen diabetes type 2 nog als ‘ouderdomssuiker’. Maar omdat iedereen het kan krijgen – ook kinderen – noemen we het nu diabetes type 2. Dit is de meest voorkomende soort suikerziekte en maar liefst 9 op de 10 diabetespatiënten hebben type 2. In dit artikel vertellen we je wat het verschil is tussen type 1 en 2, wat de ziekte precies is en hoe patiënten worden behandeld. We hebben het ook kort over De Diabetes Revolutie, een online cursus voor een gezondere levensstijl.

De rol van insuline

Eerst is het belangrijk om te weten wat insuline is. Dit hormoon dat door de alvleesklier wordt aangemaakt is essentieel voor het op peil houden van je bloedsuikerspiegel. Als je weinig kennis over dit hormoon hebt raden we je aan ons uitgebreide artikel over insuline te lezen.

Het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2

Het is belangrijk om het verschil tussen deze twee soorten suikerziekte te begrijpen, want de oorzaak en behandeling zijn zeer verschillend. Bij diabetes type 1 maakt het afweersysteem de bètacellen die insuline aanmaken kapot. Hierdoor is er niet genoeg insuline in het lichaam, waardoor men dit hormoon toe moet dienen door middel van een spuit of insulinepomp.

Bij diabetes type 2 is er niet genoeg insuline in het lichaam en reageert het lichaam ook niet goed meer op het hormoon. In tegenstelling tot diabetes type 1 is het niet altijd nodig om insuline te spuiten of een pomp te laten plaatsen. 

Diabetes type 2 – Wat is het?

Omdat het lichaam bij diabetes type 2 niet meer goed op insuline reageert, kan het hormoon de bloedsuikerspiegel niet regelen. Het resultaat is dus te veel suiker in het bloed, dat voor zeer ernstige complicaties kan zorgen.

De oorzaken

Er zijn verschillende zaken die de kans op de ziekte vergroten. Echter betekent het niet dat je automatisch diabetes krijgt wanneer je bijvoorbeeld overgewicht hebt of ongezond eet. Er zijn ook patiënten waarbij het niet duidelijk is wat de ziekte heeft veroorzaakt. Daarom wordt er nog altijd veel onderzoek gedaan en komen we steeds meer te weten over de ziekte. 

Mogelijke oorzaken van diabetes type 2

 • Overgewicht
 • Weinig tot geen lichaamsbeweging
 • Ongezonde voeding
 • Roken
 • Ouderdom
 • Erfelijkheid

Symptomen 

Zoals bij veel ziektes is het herkennen van de eerste symptomen vaak lastig. Veel symptomen lijken op ‘normale’ kwaaltjes die vanzelf wel weer overgaan. Zo zal niemand meteen aan diabetes denken wanneer hij of zij vaak vermoeid is, maar eerder aan te weinig slaap of teveel stress. Leg daarom een link tussen de risicofactoren en de symptomen. Heeft één van je ouders diabetes type 2, heb je overgewicht en rook je? En heb je last van één of meerdere symptomen die we hieronder noemen? Dan is het slim om naar de huisarts te gaan. Ook als je twijfelt over de oorzaak van je symptomen raden wij je aan om je huisarts te raadplegen. 

Mogelijke symptomen

 • Veel dorst
 • Droge mond
 • Veel plassen
 • Vermoeidheid
 • Oogproblemen (wazig, dubbel of slecht zien / rode en branderige ogen)
 • Wondjes die niet snel of niet goed genezen
 • Terugkerende infecties (zoals blaasontsteking)
 • Kortademigheid
 • Pijnlijke benen tijdens het lopen

De diagnose

Als je één of meerdere van de hierboven genoemde symptomen hebt is een afspraak bij de huisarts noodzakelijk. Een bloedsuikertest zal duidelijk maken of er sprake is van diabetes of niet. Deze test wordt meestal in de ochtend gedaan omdat je nuchter moet zijn. Dat betekent dat je gedurende minimaal 8 uur voor je test niets mag eten en drinken, behalve water. Hierna wordt er een speciaal bloedonderzoek gedaan in het ziekenhuis om te zien of het om diabetes type 2 gaat. 

De behandeling

Na de diagnose krijgt de patiënt informatie over gezond eten en bewegen, want een verandering in de levensstijl in één van de belangrijkste en meest doeltreffende behandelmethodes. Ook krijgt men vaak medicijnen, maar niet per se insuline. Welke medicijnen er precies worden gegeven verschilt per patiënt.

Kun je genezen van diabetes type 2?

Of je echt kan genezen van diabetes type 2 is niet helemaal duidelijk. Zelfs experts zijn het hier niet over eens. Wat wel bewezen is, is dat veel patiënten geen medicijnen meer nodig hebben na wat aanpassingen in hun leven. Het zou om ‘remissie’ of het ‘omkeren van diabetes’ gaan. Wanneer een patiënt veel beweegt en gezond eet verdwijnen de klachten en symptomen in de meeste gevallen. Wanneer de patiënt opnieuw veel koolhydraten gaat eten en / of niet meer beweegt komt de diabetes terug. 

Of we het nu genezing of remissie noemen, om diabetes-gerelateerde complicaties te voorkomen is het noodzakelijk om gezonder te leven. Gezonde voeding – en dan vooral minder koolhydraten nuttigen – staat op nummer één. Daarnaast is bewegen een belangrijk onderdeel van de behandeling. Bij overgewicht is ook het verliezen van overtollige kilo’s een doel met hoge prioriteit.

Ondanks dat het niet iedereen lukt om van de diabetes af te komen, is het van belang dat alle patiënten hun best doen om hun levensstijl te veranderen. Er is namelijk een duidelijk verband tussen diabetes type 2 en een ongezonde levensstijl.

Hoe keto diabetes type 2 patiënten kan helpen

Het ketogeen dieet heeft meerdere voordelen voor je gezondheid, waaronder gewichtsverlies en betere controle over de bloedsuikerspiegel. Volgens het Diabetes Fonds is het keto dieet gunstig omdat men gewicht verliest, maar ook omdat de insulinegevoeligheid toeneemt. 

In hoeverre het keto dieet diabetes type 2 kan voorkomen is nog niet duidelijk. Hier zal uitgebreid onderzoek naar gedaan moeten worden. Wel is er veel bewijs dat minder lichaamsgewicht en een gezond voedingspatroon de kans op diabetes type 2 verkleint. 

De online cursus ‘De Diabetes Revolutie’ van drs. Richard de Leth is samengesteld om mensen te helpen gezondere keuzes te maken in het dagelijks leven, van voeding tot bewegen. De cursus is geschikt voor zowel diabetes type 2 patiënten als mensen die de kans op de ziekte willen verkleinen. De video’s, weekmenu’s, instructievideo’s met oefeningen, het werkboek en het bonusmateriaal helpen jou op weg naar een betere en gezondere levensstijl. 

Foto: One Touch