Green Sweet assortiment

Wij zijn voorstanders van het keto dieet, dat mag duidelijk zijn. Daarom leggen wij jou graag uit waarom en hoe ketose werkt.

Ketose – de eerste 3 tot 7 dagen

Tijdens de eerste drie tot zeven dagen van het keto dieet gaat je lichaam over naar een staat van ketose. Eerst dwingt het gebrek aan koolhydraten in de voeding je lichaam om zijn glycogeenvoorraden op te gebruiken, die het normaal bijhoudt om als brandstof te gebruiken.

Wanneer deze voorraden leeg zijn, past je lichaam zich aan door vet als brandstof te gaan gebruiken. De lever produceert ketonlichamen – ‘ketonen’ – om glucose als energiebron te vervangen. Lees ook: Wanneer ben je in ketose?.

Ketose verandert je in een vetverbrandende machine

Ketonen zijn tragere én veel efficiëntere bronnen van energie dan glucose. Je lichaam moet het vet uit je dieet verwerken om ketonen in je lichaam aan te maken. Glucose daarentegen wordt gecreëerd als je koolhydraten consumeert.

Bekijk het op deze manier: ketose verandert je lichaam letterlijk in een vetverbrandende machine. Je moet dus niet al je energievoorraden opgebruiken voor je vet kunt verliezen, wat wel het geval is met een koolhydraatrijk dieet.

Gewichtsverlies?

Hoewel het produceren van ketonen op zich niet leidt tot meer gewichtsverlies, kan het wel resulteren in meer energie en een meer voldaan gevoel tussen de maaltijden door. En dat leidt wél tot meer gewichtsverlies.

Ketose en het brein

Ketose is echter niet enkel goed voor het verbranden van vet. De manier waarop je hersenen energie krijgen tijdens het keto dieet is een van de redenen dat het zo effectief epilepsieaanvallen bestrijdt. Je brein heeft namelijk veel minder ketonlichamen nodig dan het glucosemoleculen nodig heeft om goed te werken. Deze super efficiënte energievoorziening zorgt ervoor dat mensen die het keto dieet volgen ‘hersenmist’ elimineren en veel helderder kunnen nadenken.