Green Sweet assortiment

Over het algemeen staat dit koolhydraatarme, vetrijke ketogene dieet bekend om zijn gewichtsverlies. Hoewel het oorspronkelijk was ontworpen voor pediatrische kinderen, volgen velen dit dieet tegenwoordig voor therapeutische ketose, wat leidt tot verschillende andere gezondheidsvoordelen, zoals het verkleinen van de kans op diabetes, het verkrijgen van meer spiermassa, het verminderen van het risico op kanker en hartproblemen.

Therapeutische ketose: hoe helpt het?

Afhankelijk van de medische geschiedenis, lichaamsstructuur, routine, levensstijl, doelen en voorkeuren, variëren de regels van het medische ketogene dieet van persoon tot persoon.

Gewichtsverlies

Het ketogeen dieet beperkt de inname van koolhydraten, wat al snel leidt tot gewichtsverlies. Zolang je weinig koolhydraten binnenkrijgt, kun je zoveel vet eten als je wilt. Vet veroorzaakt nauwelijks insulineproductie, lichaamsglucose wel. Als je vet eet, raken de glycogeenvoorraden uitgeput. Als je echter heel weinig koolhydraten eet maar niet afvalt, moet je je vetinname meer verhogen en de eiwitinname verlagen. Streef naar een hoger serumketonenpeil om ervoor te zorgen dat je maximale vetverbranding bewerkstelligt. 1.0 Tot 4.0 mmol/L is in dit geval veel beter dan 0,5 mmol/L, maar zorg ervoor dat je het niet overdrijft. Wanneer het ketonniveau de normale limieten overschrijdt, kan dit leiden tot ketoacidose (voornamelijk een risico bij diabetespatiënten). Denk dan vooral boven de 5.0 mmol/L. Bij ketoacidose wordt je bloed zuur en als je niet onmiddellijk wordt verzorgd, kan dit ernstige gevolgen hebben.

Pediatrische epilepsie

Een ketogeen dieet met 90% vet, 2 tot 4% koolhydraten en minder dan 10% eiwit is effectiever gebleken voor kinderen die aan epilepsie lijden. Dit strikte dieet leidt tot therapeutische ketose die in veel gevallen aanvallen verkort of zelfs elimineert. Het Atkins-dieet is ook effectief gebleken bij de behandeling van kinderen met epilepsie. Het is een koolhydraatarm dieet, maar er is geen strikte beperking van de eiwitinname. Het is erg belangrijk dat getrainde diëtisten je hierbij begeleiden.

Kanker

Therapeutische ketose heeft opmerkelijk geholpen bij het beheersen van verschillende soorten kanker, waarbij medicatie en andere therapieën slechts middelmatige resultaten opleveren. Kankercellen zijn gewend aan glucose en zijn niet flexibel om van energiebron te veranderen. Wanneer je in therapeutische ketose komt, kunnen de normale lichaamscellen van bron veranderen, maar niet de kankercellen. Dus ze verhongeren letterlijk.

Veel onderzoeken gingen ervan uit dat een vetrijk, matig eiwitrijk en koolhydraatarm dieet de bloedketoneniveaus verhoogt. Het bereikt een therapeutisch niveau dat de groei van kankercellen en ontstekingen vermindert. Het gebeurt wanneer de calorie-inname wordt beperkt.

Wanneer ketogeen dieet wordt gebruikt met hyperbare zuurstoftherapie en medicijnen, geeft dit de maximale voordelen. Het is echter mogelijk niet effectief voor elk type kanker en alleen artsen kunnen het beste beslissen of je dit dieet volgt of niet.

Andere toepassingen

Therapeutische keto heeft ook mensen met cardiovasculaire en diabetische problematiek geholpen. Therapeutische keto verlaagt de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk welke tegenwoordig de grootste risicofactoren zijn.

Het belangrijkste doel van elke voedingstherapie is het voorkomen van verlies van droge spiermassa en het voorzien van voldoende voeding voor het lichaam. Hopelijk wordt (therapeutische) keto in de nabije toekomst een standaardtherapie voor bepaalde aandoeningen, vermindert het de afhankelijkheid van mensen van de standaard toxische therapieën en verbetert het de kwaliteit van leven.