Het ketogene dieet, algemeen bekend als het keto dieet, heeft de afgelopen jaren enorme populariteit verworven. Ondanks deze wijdverbreide acceptatie besluiten veel mensen uiteindelijk om dit voedingspatroon te verlaten. In deze blogpost zullen we de redenen bespreken waarom mensen stoppen met het keto dieet en de voor- en nadelen ervan bespreken.

De voor- en nadelen van het keto dieet

Voordelen

De voordelen van het volgen van een ketogeen dieet zijn al veelvuldig te vinden op onze blog. We sommen hieronder kort de belangrijkste punten op:

  1. Toegankelijkheid: Een van de sterke punten van het keto dieet is de toegankelijkheid. Je kunt gemakkelijk keto-vriendelijke opties vinden wanneer je uit eten gaat. Bijvoorbeeld door een hamburger zonder het broodje te bestellen. Ook kun je bij veel gerechten de bron van koolhydraten achterwege laten. Zo kun je de rijst, pasta of aardappelen vervangen door een extra portie groenten en/of vlees.
  2. Snel gewichtsverlies: Veel mensen ervaren tijdens de beginfase van het keto dieet een snel gewichtsverlies. Dit komt doordat het lichaam overschakelt van het gebruik van glucose naar het verbranden van vet voor energie. Ook verlies je water, doordat koolhydraten water gebruiken in de opgeslagen vorm (glycogeen).
  3. Verzadiging: Vetrijke voedingsmiddelen zoals kaas en avocado’s kunnen verzadigend zijn, waardoor het gemakkelijker is om het voedingspatroon vol te houden. Je zit dus sneller vol en hebt meestal geen behoefte aan snacks tussendoor.

Nadelen

Het ketogeen dieet heeft echter ook nadelen. Deze zijn ook op onze blog te vinden. Hieronder vind je de vier belangrijkste redenen waarom sommigen het ketogeen dieet niet vol kunnen houden.

  1. Duurzaamheid: Het keto dieet is moeilijk vol te houden op de lange termijn. De strikte beperking van koolhydraten kan leiden tot gevoelens van tekort en sociale isolatie. Denk bijvoorbeeld aan sociale gelegenheden, waarbij geen koolhydraat- of suikervrije opties te vinden zijn. Ook het apart moeten koken binnen een gezin wordt vaak als een reden gezien om te stoppen.
  2. Tekorten in voedingsstoffen: Na verloop van tijd kan het volgen van een keto dieet leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen vanwege de beperkte voedselvariatie. Als je het keto dieet juist volgt, dan loop je dit risico niet. Maar wanneer je voedingspatroon eenzijdig begint te worden, is het goed om te checken of je van alle vitaminen en mineralen voldoende binnenkrijgt. Hier schrijven we ook over in onze keto feiten en fabels.
  3. Energieniveau: Sommige mensen melden een gebrek aan energie tijdens het keto dieet, vooral tijdens de aanpassingsfase. Of wanneer er actief gesport wordt. Bij actief sporten gebruikt je lichaam het liefst suikers. In dit geval kan een cyclisch dieet uitkomen.
  4. Keto griep: Bij de overgang naar ketose ervaren sommige mensen griepachtige symptomen, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Dit kan een nadeel zijn waardoor sommige mensen het dieet niet volhouden.

Conclusie

Tot slot heeft het keto dieet zowel voordelen als nadelen. Hoewel het gewichtsverlies kan stimuleren en snelle resultaten kan opleveren, blijft duurzaamheid een uitdaging. Als je overweegt om het keto dieet te volgen, weeg dan de voor- en nadelen zorgvuldig af. Onthoud dat de behoeften van elke persoon verschillen en dat het vinden van een gebalanceerde benadering van voeding essentieel is.

Wat je beweegreden ook is, gezonde, volwaardige voeding is het belangrijkste. Dus als je (een tijd) geen keto dieet volgt, dan maakt dat niet uit, zolang je gezond eet. Dat kan door ‘clean eating’, dat wil zeggen, het minimaliseren van bewerkte producten.

Wat zijn jouw gedachten over het keto dieet? Heb je het geprobeerd of heb je vragen? Laat hieronder een reactie achter!