Green Sweet assortiment

Heb je je weleens afgevraagd wat de voordelen zijn van intermittent fasting? Het is ons met de paplepel ingegoten: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. We hebben ook geleerd (en sommigen adviseren dit nog steeds!) dat we elke 2-3 uur moeten eten om de stofwisseling te laten werken. Behalve dat dit niet waar is, is het ook zo dat het lichaam de uren dat het wakker is het voedsel niet goed kan verteren. Het resultaat hiervan is dat je waarschijnlijk meer voedsel binnenkrijgt dan je nodig heeft.

Als je leeft volgens de ‘keto-manier‘, dan ben je al een vetverbrander geworden. Dus nu je vetrijk voedsel eet, merk je waarschijnlijk hoe vol je je voelt. Om nog maar te zwijgen over hoe gemakkelijk het is om meer tijd tussen de maaltijden te laten. Van nature doe je nu aan intermittent fasting!

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is gewoonweg een langdurige periode zonder eten, zoals wanneer je slaapt. Het spijsverteringskanaal is leeg omdat je geen voedingsstoffen opneemt of een maaltijd aan het verteren bent. Dit is meestal ongeveer 6-8 uur na je laatste hap eten. Zodra je lichaam in de nuchtere toestand is gekomen, begint het lichaam de beschikbare voorraden te gebruiken om energie te leveren, met name glucose voor de hersenen. De eerste glucosereserve zijn de glycogeenvoorraden in de lever, die de bloedsuikerspiegel ongeveer 4 uur op peil houden. Na deze 4 uur (ongeveer 8 uur na de laatste maaltijd) genereert vetzuuroxidatie (vetverbranding) de energie die nodig is voor de hersenen en het lichaam. Hoe langer de nuchtere toestand duurt, hoe langer de vetverbranding doorgaat.

Wat zijn de voordelen van intermittent fasting?

Vasten kan zeker helpen bij het afvallen, maar studies tonen aan dat het de hersenfunctie kan helpen verbeteren. Studies hebben ook aangetoond dat het kan helpen om sommige vormen van kanker te voorkomen. Nog een van de voordelen van intermittent fasting die ik persoonlijk heb ondervonden, is dat dit me heeft geholpen te doorbreken met de gewoonte om uit verveling te eten. Standaard een snack pakken wanneer ik Netflix ging kijken, is er niet meer bij!

De 16: 8-methode is het meest voorkomende variant. Dit betekent 16 uur vasten (waarvan je tenminste de helft slaapt), en daarna 8 uur eten. Een voorbeeld hiervan is het eten van je eerste hap eten om 11.00 uur en je laatste hap om 19.00 uur, dus je ‘voedingsvenster’ is van 11.00 tot 19.00 uur. Andere varianten vind je in dit artikel.