Green Sweet assortiment

Bij de meest bekende vorm van intermittent fasting eet je maar een bepaald aantal uren per dag. Buiten dit venster drink je alleen water, thee en koffie (dus dranken zonder calorieën). Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen tussen 10.00 uur en 18.00 uur te eten. Maar er zijn meer manieren om regelmatig of juist af en toe te vasten. In dit artikel vertellen lichten we 5 populaire manieren van intermittent fasting toe.

Intermittent fasting volgens het 16/8 schema

Wanneer je het 16/8 schema volgt, dan vast je van elke 24 uur maar liefst 16 uur. Tijdens de overige 8 uur mag je gewoon eten. Vaak wordt dit schema ook iets aangepast zodat je 8 à 10 uur lang kunt eten.

Ondanks dat 16 uur vasten erg lang klinkt, is het voor veel mensen goed vol te houden. Zo kun je besluiten om tot 20 uur te eten, je ontbijt over te slaan en om 12 uur je eerste maaltijd van de dag te nuttigen. Van deze 16 uur zal je ook nog eens ongeveer de helft slapen. 

De 5:2 methode, om minder calorieën op te nemen

Bij de 5:2 methode eet je 5 dagen in de week zoals je normaal ook doet. Op de andere 2 dagen eet je maar 500 à 600 calorieën. Bijvoorbeeld op woensdag en vrijdag. 

Om de dag vasten

Binnen deze methode heb je eigenlijk 2 opties. De moeilijkste is het vasten van 24 uur aan één stuk, en dat om de dag, bijvoorbeeld op dinsdag, donderdag en zaterdag. Je kunt er ook voor kiezen om op deze dagen maar 500 calorieën binnen te krijgen. Een snelle Mediterrane salade is op zo’n dag een echte aanrader!

De eet-stop-eet methode, een vorm van intermittent fasting

Bij deze manier van intermittent fasting stop je één of twee keer per week met eten, en dat gedurende 24 uur. Je kiest zelf welke tijden je het beste uitkomen, zolang het maar 24 uur aan één stuk is. Uiteraard mag je wel water, thee en koffie drinken, maar zonder suiker / honing / melk.

Af en toe een maaltijd naar keuze overslaan, ook dit is intermittent fasting

Is het te moeilijk om één van de bovenstaande intermittent fasting methodes te volgen? Of past dit bijvoorbeeld niet binnen jouw levensstijl in verband met je werk? Dan kun je alsnog profiteren van de voordelen van intermittent fasting door een paar keer per week je ontbijt of diner over te slaan. Lees meer over het overslaan van het ontbijt.