Bulletproof coffee, ook bekend als ‘butter coffee’ (boterkoffie), is een calorierijke koffiedrank gemaakt met toegevoegde vetten, bedoeld om je energie te geven aan het begin van de dag. Het is gemaakt door de bedenker van het Bulletproof Diet, Dave Asprey, een Amerikaanse ondernemer en schrijver. De drank is populair geworden bij mensen die koolhydraatarm eten en volgers van het keto-dieet. Lees verder om het onderzoek achter de gezondheidsclaims te ontdekken, wie het niet zou moeten drinken en hoe je thuis bulletproof coffee kunt maken.

Hoe maak je bulletproof coffee?

Bulletproof coffee combineert koffie, gemaakt van een goede kwaliteit bonen, met ongezouten roomboter en een ‘medium chain triglyceride’ olie (MCT), zoals die afgeleid van kokosolie. De ingrediënten worden gemengd en warm geserveerd. De drank lijkt op een romige latte.

Wanneer drink je bulletproof coffee?

Veel koolhydraatrijke, zwaar verwerkte ontbijtopties zoals ontbijtgranen, toast of brood zorgen voor een snelle energieboost, maar kunnen de bloedsuikerspiegel verstoren en ons doen verlangen naar een andere zoete versnapering. Dave Asprey betoogt dat bulletproof coffee de brandstof biedt om je dag te beginnen, terwijl het een koolhydraatarm alternatief biedt voor een ontbijt met koolhydraten.

Wat zijn de potentiële voordelen van bulletproof coffee?

Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar koffieconsumptie in het algemeen, zijn er weinig studies geweest die specifiek kijken naar de effecten van bulletproof coffee. Er is dus meer onderzoek nodig voordat we definitieve conclusies kunnen trekken.

Bulletproof coffee zou je helpen om je verzadigd, alert en gefocust te voelen. Hoewel er momenteel geen specifieke studies zijn geweest met betrekking tot bulletproof coffee, is het goed gedocumenteerd dat het drinken van koffie in de ochtend je kan helpen je wakkerder en alerter te voelen, de herinnering op korte termijn en de reactietijd te verbeteren, waardoor de prestaties worden verbeterd, met effecten die mogelijk een paar uur duren.

Onderzoek suggereert ook dat normale cafeïne-inname een effect heeft op het verhogen van de ruststofwisseling en thermogenese (het proces van het produceren van warmte door ons lichaam).

Belangrijke onderdelen van bulletproof coffee zijn vetten uit boter en MCT-olie. Er wordt beweerd dat dit de eetlust zal onderdrukken, de honger zal verminderen en calorieën zal leveren om je ochtend van brandstof te voorzien. Naast het feit dat het calorierijk is, levert boter vetoplosbare vitamines, waaronder A, D en K, is het een bron van darmvriendelijk butyraat (boterzuur). Ook levert het geconjugeerde vetten, die de samenstelling van lichaamsvet kunnen helpen verbeteren.

Voor degenen die een koolhydraatarm, vetrijk dieet volgen, past bulletproof koffie bij de ketogene stijl van eten omdat het geen koolhydraten bevat en het lichaam de MCT-olie omzet in ketonen. Dit effect wordt verondersteld effectiever te zijn bij afwezigheid van een maaltijd.

MCT-olie wordt gemetaboliseerd door de lever en snel door het lichaam opgenomen, waardoor het een kant-en-klare energiebron levert. Dit maakt het potentieel nuttig voor diegenen die op zoek zijn naar gewichtsverlies, hoewel er meer studies nodig zijn om deze bevindingen te valideren.

Recente studies die koolhydraatarme, vetrijke diëten onderzoeken, lijken te suggereren dat dergelijke diëten gemiddeld niet noodzakelijkerwijs je niveaus van totaal en LDL-cholesterol verhogen. Er moet echter worden benadrukt dat de effecten op de gezondheid op lange termijn onbekend zijn. Op basis van het beschikbare onderzoek kunnen ketogene diëten worden geassocieerd met enkele verbeteringen in cardiovasculaire factoren, waaronder obesitas, diabetes type 2 en HDL-cholesterolgehalte.

Wat zijn de mogelijke nadelen van bulletproof coffee?

Een van de belangrijkste nadelen van het drinken van een bulletproof coffee in plaats van een ontbijt is dat je mogelijk de kans mist om afwisselende maaltijden te eten. Als je iedere ochtend een bulletproof coffee drinkt en te weinig op je voedingsstoffen let, dan mis je mogelijk bepaalde voedingsstoffen. Echter, als je zorgt voor een gevarieerde lunch en diner, zal dit geen probleem zijn.

Het is bekend dat cafeïne ons een boost geeft, en het doet dit door te fungeren als een trigger op onze bijnieren, de organen die onze stressreactie beheren. Hoge innames van cafeïne gedurende een langere periode kunnen de bijnieren vermoeien, wat van invloed zal zijn op ons endocriene systeem en de daaropvolgende hormonale balans. Sommige mensen vinden ook dat het consumeren van cafeïne de stressreactie activeert en de reactie van het lichaam op waargenomen stress tijdens normale dagelijkse activiteiten, zoals in een werkomgeving, kan verhogen. Sommige dierstudies hebben ook gesuggereerd dat het effect van cafeïne op onze bijnieren bijzonder relevant kan zijn in bepaalde levensfasen, zoals tijdens de puberteit.

Velen van ons consumeren cafeïnehoudende dranken voor deze stimulerende effecten. Bulletproof coffee wordt meestal ‘s ochtends als eerste geconsumeerd, maar sommige experts beweren dat het misschien beter is om te wachten tot ongeveer 10 uur om je eerste koffie van de dag te drinken. Dit komt omdat je natuurlijke cortisolspiegels over het algemeen pieken tussen 8-9 uur ‘s ochtends, dus het effect van cafeïne kan effectiever zijn wanneer ze later in de ochtend beginnen te dalen.

Voor sommige mensen, die gevoelig zijn voor de effecten van cafeïne, kan regelmatige consumptie angst, hoofdpijn verhogen en slaapstoornissen veroorzaken. Bovendien ondersteunen studies niet het effect dat cafeïne op zichzelf heeft op onderdrukking van de eetlust.

Een oplossing voor bovenstaande kan eenvoudig liggen in het consumeren van een bulletproof coffee met cafeïnevrije koffie.

Is bulletproof coffee goed voor je?

Hoewel beweringen suggereren dat bulletproof coffee honger kan voorkomen, energie kan ondersteunen en een alternatief voor gewichtsverlies voor het ontbijt kan zijn, is er wetenschappelijk gezien niet veel bewijs om dit te bevestigen. Matig koffie drinken kan gezondheidsvoordelen hebben, hoewel het toevoegen van grote hoeveelheden verzadigd vet aan de koffie mogelijk niet goed is voor de gezondheid van sommige mensen op de langere termijn. Als maaltijdvervanger kun je af en toe bulletproof coffee inzetten. Op andere dagen eet je een ander ontbijt of sla je het ontbijt over.

Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om hun consumptie van cafeïne te minimaliseren en regelmatig uitgebalanceerde maaltijden te eten, dus voor deze groep is bulletproof coffee niet zozeer geschikt.

Hoe maak ik bulletproof coffee?

Bulletproof coffee maak je eenvoudig zelf. Volg de stappen hieronder of bekijk deze video:

Wat heb je nodig?

  • 1 kop koffie
  • 1 eetlepel MCT-olie
  • 2 eetlepels roomboter

Hoe maak je het?

  1. Zet een kop zwarte koffie
  2. Giet de koffie in een blender
  3. Voeg de boter en MCT-olie toe
  4. Blend voor zo’n 10 seconden
  5. Giet de bulletproof coffee in een kop

Drink smakelijk!