Green Sweet assortiment

Autofagie is de manier waarop het lichaam beschadigde cellen opruimt om nieuwere, gezondere cellen te regenereren.

“Auto” betekent zelf en “fagie” betekent eten. Dus de letterlijke betekenis van autofagie is ‘zelf eten’.

Het wordt ook wel ‘zelfverslindending’ genoemd. Hoewel dat klinkt als iets dat je nooit met je lichaam wilt overkomen, is het in feite gunstig voor je algehele gezondheid.

Dit komt omdat autofagie een evolutionair zelfbehoudmechanisme is waardoor het lichaam de disfunctionele cellen kan verwijderen en delen ervan kan recyclen voor cellulair herstel en reiniging.

Het doel van autofagie is om vuil te verwijderen en zelfregulerend weer optimaal te functioneren.

Het is tegelijkertijd recyclen en schoonmaken, net als een resetknop op je lichaam drukken. Bovendien bevordert het overleving en aanpassing als reactie op verschillende stressoren en toxines die zich in onze cellen hebben opgehoopt.

Wat zijn de voordelen van autofagie?

De belangrijkste voordelen van autofagie lijken te komen in de vorm van antiverouderingsprincipes. Autofagie staat het best bekend als de manier waarop het lichaam de klok terugdraait en jongere cellen aanmaakt.

Wanneer onze cellen gestrest zijn, neemt autofagie toe om ons te beschermen, waardoor je levensduur wordt verlengd.

Autofagie houdt in tijden van uithongering het lichaam in stand door celmateriaal af te breken en het opnieuw te gebruiken voor noodzakelijke processen.

Dit kost natuurlijk energie en kan niet eeuwig doorgaan, maar het geeft ons meer tijd om voedsel te vinden.

Op cellulair niveau zijn de voordelen van autofagie:

  • Het verwijderen van giftige eiwitten uit de cellen die worden toegeschreven aan neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer
  • Recycling van resterende eiwitten
  • Het leveren van energie en bouwstenen voor cellen die nog baat kunnen hebben bij reparatie
  • Op grotere schaal stimuleert het regeneratie en gezonde cellen

Autofagie krijgt veel aandacht vanwege de rol die het kan spelen bij het voorkomen of behandelen van kanker.

Autofagie neemt af naarmate we ouder worden, dus dit betekent dat cellen die niet meer werken of schade kunnen aanrichten, zich mogen vermenigvuldigen, de modus operandi van kankercellen.

Hoewel alle kankers beginnen met een soort defecte cellen, moet het lichaam die cellen herkennen en verwijderen, vaak met behulp van autofagische processen. Daarom kijken sommige onderzoekers naar de mogelijkheid dat autofagie het risico op kanker kan verlagen.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is om dit te ondersteunen, zijn er een paar studies die suggereren dat veel kankercellen kunnen worden verwijderd door middel van autofagie.

Dit is hoe het lichaam de kankercellen in de gaten houdt. Het herkennen en vernietigen van wat er mis ging en het activeren van het herstelmechanisme draagt ​​bij aan het verlagen van het risico op kanker.

Onderzoekers geloven dat nieuwe studies zullen leiden tot inzichten die hen helpen autofagie aan te pakken als een therapie voor kanker.

Veranderingen in het dieet die autofagie kunnen stimuleren

Onthoud dat autofagie letterlijk ‘zelf eten’ betekent. Het is dus logisch dat bekend is dat intermittent fasting en ketogene diëten autofagie bewerkstelligen.

Vasten is de meest effectieve manier om autofagie te activeren.

Ketose, een staat meestal bewerkstellig uit dieet met veel vet en weinig koolhydraten, biedt dezelfde voordelen als vasten zonder te vasten, zoals een kortere weg om dezelfde gunstige metabolische veranderingen teweeg te brengen. Door het lichaam niet te overweldigen met een externe belasting, geeft het het lichaam een ​​pauze om zich te concentreren op zijn eigen gezondheid en herstel.

In het keto-dieet haal je ongeveer 75 procent van uw dagelijkse calorieën uit vet en 5 tot 10 procent van je calorieën koolhydraten.

Deze verschuiving in caloriebronnen zorgt ervoor dat je lichaam zijn metabolische paden verschuift. Het zal vet gaan gebruiken als brandstof in plaats van de glucose die is afgeleid van koolhydraten.

Als reactie op deze beperking begint je lichaam ketonlichamen te produceren die veel beschermende effecten hebben. Onderzoeken suggereren dat ketose ook door verhongering veroorzaakte autofagie kan veroorzaken, die neuroprotectieve functies heeft.

Lage glucosespiegels komen voor in beide diëten en zijn gekoppeld aan lage insuline– en hoge glucagonspiegels. En glucagonniveau is het niveau dat autofagie initieert.

Wanneer het lichaam een ​​laag suikergehalte heeft door vasten of ketose, brengt dit de positieve stress met zich mee die de overlevingsherstelmodus doet ontwaken.

Een niet-dieetgebied dat ook een rol kan spelen bij het opwekken van autofagie, is lichaamsbeweging. Volgens een studie kan lichaamsbeweging autofagie veroorzaken in organen die deel uitmaken van metabolische reguleringsprocessen.

Dit kunnen de spieren, lever, alvleesklier en vetweefsel zijn.

Concluderend

Autofagie zal de aandacht blijven trekken naarmate onderzoekers meer onderzoeken uitvoeren naar de impact die het heeft op onze gezondheid.

Voorlopig wijzen voedings- en gezondheidsexperts erop dat we nog veel moeten leren over autofagie en hoe we dit het beste kunnen aanmoedigen.

Maar als je geïnteresseerd bent in het stimuleren van autofagie in je lichaam, wordt aangeraden om te beginnen met vasten en regelmatige lichaamsbeweging.

Je moet echter altijd je arts raadplegen als je medicijnen gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft, zwanger wilt worden of een chronische aandoening heeft, zoals hartaandoeningen of diabetes.