Suikervervangers, waarom zou je deze gebruiken? Kijk maar eens op een etiket van een willekeurig product en je ziet dat er suiker in verwerkt is. Zelfs producten met een gezond imago, bevatten in veel gevallen suiker. Het is geen geheim dat teveel suiker niet goed is voor je lichaam. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert vrouwen om maximaal 50 gram suiker per dag te nuttig en mannen maximaal 62 gram. Dat we teveel suiker binnen krijgen op dagelijkse basis, zal je dan ook niet verrassen. Gelukkig zijn er goede alternatieven voor suiker: suikervervangers.

Suikervervangers: wat zijn het en waarom zijn ze een goed alternatief voor suiker?

Om de inname van suiker te verlagen zonder er teveel voor moeten laten, zijn er diverse vervangers die je kunt gebruiken. Alternatieve suikers zijn suikers van een andere bron dan suikerriet of suikerbiet. Suiker vervangen door een zoetstof is voor veel mensen een prima oplossing om te minderen met suiker, omdat de smaak zo goed wordt nagebootst dat je het verschil maar nauwelijks kunt proeven. Daarnaast bevatten deze alternatieven aanzienlijk minder calorieën, waardoor het een goede manier is om kilo’s te verliezen. Ook tijdens het keto dieet zijn er talloze manieren om door middel van een suikervervanger toch lekker te kunnen blijven eten.

Soorten suikervervangers en hun voor- en nadelen

De beste suikervervanger tijdens een keto dieet, bevat geen koolhydraten en verhoogt de bloedsuikerspiegel niet.

Erythritol

Wil je een natuurlijke zoetstof die voortkomt in verschillende vruchten, planten en groente? Erythritol is een populaire zoetstof omdat het weinig calorieën bevat en het de bloedsuikerspiegel niet verhoogt.

Voordelen

Naast dat erythritol een natuurlijk product is en het weinig calorieën bevat, heeft deze zoetstof nog een groot voordeel. Het vermindert de kans op tandbederf en remt de groei van bacteriën in je mond.

Nadelen

Nadelen kunnen zich uiten in gasvorming, een opgeblazen gevoel en mogelijk diarree. Je kunt dit voorkomen door het gebruik van de stof op te bouwen en nooit overmatig te gebruiken.

Stevia

Stevia is een plant (Stevia rebaudiana) en heeft bladeren met een zoete smaak. De zoetstof die hier uit voortkomt, is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker.

Voordelen

Stevia is een natuurlijke zoetstof zonder calorieën. Daarnaast is er zelfs uit onderzoek gebleken dat Stevia een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel en bloeddruk.

Nadelen

Een nadeel van Stevia is dat het bij een grote hoeveelheid een bittere nasmaak kan hebben. Inmiddels is hier ook een oplossing voor bedacht. Door het mixen van erythritol en stevia wordt de bittere nasmaak geneutraliseerd.

Hoe suikervervangers passen in het keto dieet

Zoetstoffen zijn onmisbaar in het keto dieet omdat ze geen invloed hebben op je metabolische toestand. Ze hebben geen effect op je bloedsuikerspiegel en ze bevatten niet of nauwelijks calorieën. Ieder mens heeft wel eens zin in iets zoets en iets lekkers, dit mag je jezelf ook wel eens gunnen. Door af en toe wat lekker te kunnen eten, houd je het dieet langer vol. Wanneer je suikerrijke producten vervangt door een gezonde suikervervanger, ga je ervaren dat het bijdraagt aan succesvol kilo’s verliezen.


Er zijn vandaag de dag zelfs suikervrije varianten van vanille suiker, bruine suiker en poedersuiker verkrijgbaar. Op deze manier kun je de lekkerste koekjes, pannenkoeken en cakes bakken zonder je schuldig te voelen. Natuurlijk zijn ze ook geschikt voor mensen met diabetes.

Mogelijke bijwerkingen van suikervervangers en hoe deze te vermijden

Over het algemeen hebben alternatieve producten voor suiker weinig bijwerkingen. Er zijn mensen die last krijgen van diarree of een opgeblazen gevoel. Dit komt vrijwel altijd voor wanneer er een grote hoeveelheid is geconsumeerd. Om bijwerkingen te voorkomen is het raadzaam de aanbevolen hoeveelheid op te volgen en uit te proberen welk alternatief het beste bij jou past.

Tips voor het kiezen en gebruiken van suikervervangers

Wil je minderen met suiker of helemaal overgaan naar een alternatief? Lees onderstaande tips om de juiste keuzes te maken en hoe je deze het beste kunt gebruiken.

Controleer de voedingswaarden

Als je op onderzoek uitgaat naar welke suikervervangers er allemaal zijn, kom je ongetwijfeld varianten tegen die goed staan aangeschreven, maar die wel koolhydraten bevatten en de bloedsuikerspiegel verhogen. Ga er niet vanuit dat alle suikervervangers passen in het keto dieet. Naast de eerder genoemde alternatieven zijn ook monk fruit en xylitol passend in een ketogeen dieet.

Experimenteer

Er kunnen enkele bijwerkingen optreden bij het gebruik van een zoetstof. Dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn en is mede afhankelijk van de hoeveelheid je van het product gebruikt. Experimenteer dus rustig om te ondervinden of er bijwerkingen optreden.

Drink water met een smaakje

Dat water drinken goed is voor iedereen, is algemeen bekend. Tijdens het keto dieet wordt het drinken 2 tot 3 liter water per dag aangeraden. Maak het jezelf makkelijk door er een lekker aardbeiensmaakje aan toe te voegen. Uiteraard hélemaal suikervrij en dus keto proof!

Op zoek naar recepten? Bekijk dan eens onze suikervrije marshamallows of marsepein zonder suiker.