Wat is Ketovoor?

Ketovoor is een mix tussen het keto dieet en de carnivoor manier van eten. Je kunt dit op een aantal manieren doen. De meest populaire die ik heb gezien is het volgen van een carnivoor dieet voor een paar dagen en keto voor de rest van de dagen. Bijvoorbeeld door doordeweeks carnivoor te eten en in het weekend keto.

Een andere versie van het ketovoor dieet is het verder terugschroeven van de hoeveelheid koolhydraten uit groenten en de focus meer op vlees te leggen. Een gerecht bestaat dan bijvoorbeeld uit een combinatie van vlees, vis, kaas en ei. Een klein beetje groente (zoals ui) wordt dan vooral voor de smaak toegevoegd. Of denk bijvoorbeeld aan een nagerecht van opgeklopte slagroom met een handje bessen.

Wat is het verschil met het carnivoor dieet?

Het carnivoor dieet is heel eenvoudig. Het laat vlees, zeevruchten, eieren, volle (harde) kaas en boter toe. Dat is alles. Je streeft naar nul koolhydraten als je een carnivoor dieet volgt.

Er zijn een paar voor- en nadelen van het carnivoordieet die het erg aantrekkelijk maken.

Om te beginnen is boodschappen doen vrij simpel. Je maaltijdplan is het eenvoudigste dat het ooit zal zijn. Diverse soorten vlees, boter, een verpakking eieren en eventueel wat kaas is het enige wat je nodig hebt.

Ik heb hiermee geëxperimenteerd en ben dol op de eenvoud ervan. Ik houd van een goed stuk vlees, dus ik heb echt geen problemen gehad met het eten van een sappige biefstuk met een kant van kaasachtig roerei als avondeten. Of een rookworst als lunch. Mijn meest gegeten lunch bestond uit in roomboter rul gebakken gehakt met een handje geraspte kaas en spekblokjes of bacon.

Ervaringen met carnivoor en ketovoor

Na een maand volledig carnivoor te hebben geprobeerd met positieve resultaten in termen van energieniveau en gewichtsbeheersing, was ik echter wel toe aan wat anders. Het carnivoor dieet is een goed eliminatiedieet, maar het is wel wat…saai. Op den duur kreeg ik behoefte aan meer groenten, bessen en slagroom of yoghurt.

Het ketovoor dieet is perfect voor iemand die de voordelen van een carnivoor dieet wil bepalen, maar wel af en toe voor de afwisseling andere producten wil toevoegen. Het is een ketogeen dieet met een focus op vlees.

Beperkt het carnivoor dieet je teveel? Dat kan. Misschien is het te saai, tenzij je net zoals ik echt van vlees en eieren houdt. Ik vind het vooral beperkend voor een aantal producten zoals slagroom, yoghurt, bessen en bepaalde groenten. Maar ook voor een lekker stuk donkere chocolade op zijn tijd!