Green Sweet assortiment

Het meest verrassende aan het proberen van een nieuw dieet of voedingsschema is hoeveel vallen en opstaan ​​het is bij het vinden van de juiste. In een tijd waarin het lijkt alsof alles kan worden afgestemd op onze specifieke interesses en behoeften, van wat er op televisie wordt aangeboden tot welke boeken we misschien leuk vinden om te lezen, lijken voedingsplannen nog steeds onpersoonlijk. Bestaat er geen persoonlijk dieet dat specifiek is afgestemd op onze individuele behoeften?

Natuurlijk is er algemeen advies: eet een koolhydraatarm dieet , ga glutenvrij, verhoog de eiwitinname of eet groenten. Maar als je ooit hebt geprobeerd je eetgewoonten te veranderen, dan is het duidelijk hoe moeilijk dat advies kan zijn om te volgen en vol te houden.

Het zijn niet alleen problemen die te maken hebben met wilskracht of structureel bewegen. Voor sommige mensen lijkt het eten van snoep geen invloed te hebben op hun gewicht. Bij anderen lijkt het erop dat alleen al het kijken naar een plak cake een kilo kan toevoegen. Nu realiseren wetenschappers zich dat genetica mogelijk een grotere rol speelt in hoe ons lichaam reageert op voedsel dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Wat is een persoonlijk dieet?

Toen wetenschappers begonnen te onderzoeken waarom er zoveel variatie is in hoe lichamen reageren op diëten, zelfs als mensen hetzelfde voedingsschema volgen, werd iets vanzelfsprekends duidelijk: ieders lichaam is compleet anders.

Wat een ‘duh’-moment lijkt, gaat eigenlijk wat dieper. Onze lichamen absorberen en metaboliseren voedingsstoffen op verschillende manieren en er zijn nogal wat factoren bij betrokken: genetische samenstelling, lichaamstype, de bacteriën in de darmen (microbioom) en zelfs omgevingsfactoren zoals blootstelling aan chemicaliën of stress.

Wanneer wetenschappers bijvoorbeeld kunnen aantonen dat bepaalde voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel van een persoon doen stijgen, of als een bepaald type voedsel de darmbacteriën verwoest en een persoon een opgeblazen gevoel geeft, zouden ze beter persoonlijk voedingsadvies kunnen geven.

In theorie geeft dit type gepersonaliseerde voeding mensen niet alleen een beter idee van wat voor soort voedsel ze zouden moeten eten en vermijden om af te vallen , maar het helpt ook om mensen op lange termijn te “leren” eten. Immers, als gewichtsverlies geen factor is, wil je toch voedsel eten waar je je goed bij voelt en waarvan je bewezen hebt dat het je lichaam niet irriteert, toch?

Tot dusver lijkt het bewijs in de pudding te liggen. In één studie, gepubliceerd door Cell, gaven onderzoekers 800 mensen hetzelfde voedsel en vonden ze een enorme variatie onder deelnemers in glucoseresponsen. Voedingsmiddelen zoals ijs en volkorenbrood zorgden er bijvoorbeeld voor dat de bloedsuikerspiegel bij sommige mensen piekte, terwijl ze bij anderen weinig tot geen glucose-respons hadden, wat het idee bevestigde dat granen niet voor iedereen geschikt zijn.

Hoewel de eerste bevindingen indrukwekkend waren, ging het onderzoeksteam naar het volgende niveau. Met behulp van informatie die ze bij de patiënten hadden opgegraven op basis van glucoserespons en de gegevens combineerden met familiegeschiedenis, activiteitniveaus, medicijnen en darmbacteriën, konden de onderzoekers – correct, zo bleek – voorspellen hoe deelnemers zouden reageren op voedsel dat ze nog niet hadden gegeten. Ze waren ook in staat om een ​​persoonlijk voedingsplan voor te schrijven aan 100 deelnemers dat de bloedsuikerspiegel na de maaltijd matigde en de goede darmbacteriën verhoogde.

Waarom bloedglucosewaarden gebruiken om de gepersonaliseerde dieettheorie te testen? Omdat ze snel toenemen in de Amerikaanse en Europese bevolking, wat leidt tot een sterke toename van prediabetes en verminderde glucosetolerantie – wat volgens de auteurs van het onderzoek naar schatting ongeveer 37 procent van de volwassen bevolking treft.

Bovendien worden hoge glucosespiegels geassocieerd met aandoeningen zoals prediabetes, obesitas, niet-alcoholische leververvetting en hart- en vaatziekten. Kortom, het is een goede indicatie of iemand gezond is of niet.

Persoonlijke diëten en voedingsplannen zijn enorm in opkomst. Echter zijn de meesten in een vroeg stadium en dienen nog het een en ander qua ontwikkeling mee te maken.

Waarom een ​​eliminatiedieet een geweldig alternatief is

Ik ben een groot fan van eliminatiediëten. Het idee erachter is dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die allergische, spijsverterings- of andere ongunstige gezondheidsgerelateerde reacties veroorzaken. Door uit te zoeken welke voedingsmiddelen de symptomen veroorzaken, kun je controle over je dieet krijgen en ze voorgoed uit je leven verbannen.

Een eliminatiedieet bewijst echt dat voedsel een medicijn is en je van nature van binnenuit laat genezen. Hoewel het misschien ingewikkeld klinkt, omdat acht voedingsmiddelen, waaronder eieren, tarwe / gluten en melk, verantwoordelijk zijn voor ongeveer 90 procent van de voedselallergieën, is het geen overweldigende taak.

Het werkt door deze allergieveroorzakende voedingsmiddelen ongeveer een maand uit je dieet te verwijderen, inclusief alle sporen van de ingrediënten in sauzen en specerijen. Terwijl de eerste paar dagen ruw zijn omdat je lichaam de laatste stukjes van deze voedingsmiddelen verwijdert, zal je langzaam een ​​’nieuw normaal’ vinden. Het bijhouden van een voedseldagboek tijdens deze periode is erg handig om vast te leggen wat je eet en hoe je je voelt.

Na een maand lang een lijst met voedingsmiddelen te hebben vermeden, introduceer je langzaam elk voedingsmiddel, één voor één, weer in je dieet.

Door het voedsel indien mogelijk minstens één keer per dag te eten, maar geen andere nieuwe te introduceren, kun je echt alle fysieke veranderingen vaststellen die optreden wanneer je dat voedsel consumeert. Het kan zijn dat soja helemaal geen invloed op je heeft of dat het de oorzaak is van je acne. Als een voedingsmiddel na de herintroductie een slechte reactie lijkt te veroorzaken, dan kun je het opnieuw elimineren om te zien of het echt de oorzaak is.

Je denkt misschien dat een eliminatiedieet niet nodig is omdat je je goed voelt. We raden je echter aan om minstens één keer in je leven een eliminatiedieet te doen. Het kan geen kwaad en wellicht voel je je stukken beter!