Green Sweet assortiment

Het keto dieet wordt gebruikt om gezonder te eten, meer energie te krijgen, maar ook om af te vallen. Echter lukt het niet iedereen om gewicht te verliezen met deze manier van eten. Is jouw keto dieet ervaring met afvallen niet zo goed? Lees dan hier over de mogelijke redenen waarom keto afvallen niet lukt.

Het lukt je niet om in ketose te komen

Keto afvallen lukt alleen als je in ketose raakt. Dit betekent dat je koolhydraatinname zo laag moet zijn dat je lichaam energie uit vet gaat halen. Als je nog weinig kennis over ketose hebt, raden we je aan het artikel Waarom en hoe ketose werkt te lezen.

Wanneer je nog te veel koolhydraten eet, dan kom je niet in ketose. En zal je niet (veel) afvallen. Vooral in het begin is het moeilijk om zo weinig koolhydraten in te nemen, het is echt even wennen. 5 à 10% van je dagelijkse calorie-inname aan koolhydraten is namelijk niet veel. Maar in het keto dieet eet je veel vet, wat gelukkig wel goed vult. Je zal merken dat je best snel gewend raakt aan dit eetpatroon, dus geef niet op! 

Heb je het gevoel dat je al heel weinig koolhydraten eet en veel vet, maar verlies je alsnog geen gewicht? Tel dan alles dat je eet om er zeker van te zijn dat je niet te veel calorieën uit koolhydraten haalt.

Keto afvallen lukt niet omdat je te veel eiwit eet

Bij het keto afvallen eet je 1 à 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht, afhankelijk van je levensstijl. Sporters hebben meer nodig dan inactieve mensen. Het is belangrijk de juiste hoeveelheid te nuttigen. Wanneer je hier te veel van eet kan je lichaam deze eiwitten namelijk omzetten in glucose. Ook dan raak je dus niet in ketose en verlies je geen of weinig gewicht.

Je eet te veel tussendoortjes

Stel, je telt alle calorieën en macronutriënten, maar toch val je niet af. Weet je wel zeker dat je ook al je tussendoortjes meetelt? Het gebeurt nog wel eens dat men een slechte keto dieet ervaring met afvallen heeft, terwijl het lijkt of alles volgens de ‘regels’ wordt gedaan. Veel mensen eten af en toe een tussendoortje zonder dit mee te tellen, bijvoorbeeld op het werk of in de auto. Door echt alles op te schrijven – ook de dingen die klein en onbelangrijk lijken – weet je precies waar het fout gaat en kun je de nodige aanpassingen in je dagmenu maken.

Je past geen intermittent fasting toe

Keto en intermittent fasting (periodiek eten) gaan goed samen. Door minder maaltijden per dag te eten, zal je sneller in vetverbrandingsmodus gaan. Dit komt omdat bij gebrek aan insuline (het hormoon dat energie opslaat) niet of nauwelijks aanwezig is wanneer je niet eet. Lees ook onze artikelen over intermittent fasting en insuline.

Keto afvallen lukt niet – Je beweegt te weinig

Bij keto afvallen draait het voor een heel groot deel om de juiste voeding, maar ook beweging hoort bij elk dieet en natuurlijk ook bij een gezonde levensstijl. Hoe gezond je ook eet, door meer te bewegen zal je sneller afvallen. 

Heb je aan het begin van je keto dieet niet genoeg energie om volop te gaan sporten? Begin dan rustig aan met elke dag yoga, een wandeling, een rondje fietsen… Bouw dit op tot je minimaal 3 keer per week een uur sport en de rest van de week elke dag wandelt of fietst.