Green Sweet assortiment

Waarom zou je overwegen om minder koolhydraten te eten? Er zijn veel potentiële gezondheids voordelen, bewezen door de wetenschap en ondersteund door klinische ervaring.

Gezondheids voordeel 1: Afvallen

De meeste mensen beginnen minder koolhydraten te eten om af te vallen. Dit is een van de bekendste gezondheids voordelen binnen een koolhydraatarm dieet. Studies hebben aangetoond dat koolhydraatarme diëten minstens zo effectief zijn – zo niet effectiever – dan andere diëten. Koolhydraatarm maakt het gemakkelijker om gewicht te verliezen zonder honger en zonder calorieën te hoeven tellen.

Volgens recente studies kan een koolhydraatarm dieet zelfs resulteren in het verbranden van meer calorieën dan andere diëten.

Wil je het ketogeen of low carb dieet gebruiken om af te vallen? Lees dan ons artikel met de 16 beste tips om gewicht te verliezen.

Gezondheids voordeel 2: Diabetes type 2 omkeren

Koolhydraatarme diëten kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen of zelfs te normaliseren, en dus mogelijk diabetes type 2 omkeren. Koolhydraatreductie van elk niveau is een effectief hulpmiddel voor de controle van de bloedsuikerspiegel.

Koolhydraatarm kan ook nuttig zijn bij het beheersen van diabetes type 1.

Gezondheids voordeel 3: Darmflora verbeteren

Koolhydraatarm kan helpen bij het oplossen van een geirriteerde darm(wand), waardoor vaak de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom zoals een opgeblazen gevoel, gas, diarree, krampen en pijn worden verminderd. Indigestie, reflux en andere spijsverteringsproblemen kunnen soms ook verbeteren.

Voor sommigen is dit het beste gezondheids voordeel van koolhydraatarm leven. Positieve effecten vinden vaak plaats binnen de eerste paar dagen, of de eerste week, na het starten van het dieet.

Vaak wordt het ketogeen dieet toegepast als eliminatiedieet, om stap voor stap weer nieuwe voedingsmiddelen toe te voegen.

Gezondheids voordeel 4: Verminderen van behoefte aan suiker

Heb je moeite om weg te blijven van zoetigheden, ook al probeer je ze met “mate” te eten? Veel mensen hebben hier last van.

Een koolhydraatarm dieet kan de behoefte aan zoete producten vaak verminderen en soms zelfs het verlangen naar snoep elimineren.

Uiteraard is het mogelijk om, verantwoord, zoete gerechten te nuttigen die toch laag in koolhydraten zijn. Zo hebben we een rubriek gericht op keto-vriendelijke, low carb zoete gerechten.

Ten slotte

Het ketogeen of low carb dieet levert vele gezondheids voordelen op zoals hierboven genoemd. Maar daar houdt het niet op. Er zijn nog meer gezondheidsvoordelen. Sommige mensen ervaren nog meer verbeteringen, waarvan sommige de kwaliteit van leven kunnen verbeteren: lagere bloeddruk en andere verbeteringen in risicofactoren voor hartaandoeningen, minder acne en een betere huid, minder migraine, mogelijk verbeterde psychische symptomen, betere vruchtbaarheid (en verbetering van PCOS), en meer.