Het ketogene dieet, ook wel bekend als het ‘keto-dieet’, is een vetrijk, koolhydraatarm dieet dat is onderzocht op zijn potentiële gezondheidsvoordelen. Hier zijn een paar leuke weetjes over het ketogeen dieet:  
 1. Het ketogene dieet is oorspronkelijk ontwikkeld in het jaar 1920 als een behandeling voor epilepsie bij kinderen.
 2. Het dieet werkt door een staat van ketose op te wekken, waarbij het lichaam vet verbrandt voor energie in plaats van koolhydraten.
 3. Het ketogene dieet bevat veel vet, matig eiwit en zeer weinig koolhydraten. Het omvat meestal voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten, niet-zetmeelrijke groenten, noten en zaden.
 4. Het ketogene dieet is onderzocht vanwege zijn potentieel om te helpen bij gewichtsverlies, het verbeteren van de controle van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van het risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en kanker.
 5. Het ketogene dieet heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen, maar is niet voor iedereen geschikt en dient, idealiter, onder begeleiding van een gezondheidsprofessional gevolgd te worden.
 6. Het ketogene dieet heeft de ontwikkeling van een aantal populaire voedingsproducten geïnspireerd, zoals keto-vriendelijke snacks en desserts.
 7. Het ketogene dieet is het onderwerp geweest van veel discussie en controverse, waarbij sommige experts suggereren dat het misschien geen gezond of duurzaam eetplan voor de lange termijn is.
 8. Het ketogene dieet wordt vaak vergeleken met het Atkins-dieet, een ander koolhydraatarm dieet dat populair is om af te vallen.
 9. Het is aangetoond dat het ketogene dieet effectief is voor het verminderen van aanvallen bij kinderen met epilepsie, en het wordt in sommige gevallen nog steeds gebruikt als behandeling voor deze aandoening.
 10. Sommige voorstanders van het ketogene dieet beweren dat het de hersenfunctie en cognitieve prestaties kan verbeteren, hoewel er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om deze voordelen te bevestigen. Er zijn echter veel verhalen van volgers van het keto-dieet die de voordelen benoemen.
 11. Het ketogene dieet is mogelijk effectiever voor gewichtsverlies op korte termijn dan andere diëten, maar het is niet duidelijk of het op de lange termijn effectiever is. Dit is (helaas) nooit voldoende onderzocht.
 12. Het ketogene dieet kan gepaard gaan met enkele bijwerkingen, zoals ‘keto-griep‘, een groep symptomen die kan optreden wanneer het lichaam zich aanpast aan het dieet.
 13. Het ketogene dieet heeft de ontwikkeling van een aantal variaties en variaties geïnspireerd, zoals het ‘cyclische ketogene dieet‘, waarbij perioden met een hogere koolhydraatinname betrokken zijn.
 14. Het ketogene dieet is het onderwerp geweest van veel onderzoek, maar er is meer onderzoek nodig om de potentiële voordelen en risico’s van het dieet volledig te begrijpen. Het is belangrijk om met een zorgverlener te praten voordat je met een nieuw dieet of trainingsprogramma begint indien er sprake is van gezondheidsrisico’s.