Green Sweet assortiment

Al eerder schreven we over de voordelen van het keto dieet. Wij doken in het wereldwijde heb en stelden 10 daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen voordelen van het keto dieet voor je samen. Doe er je voordeel mee en lees onze tips!

Voordelen keto dieet #1 – Gewichtsverlies

Gewichtsverlies is een reden waarom de meeste mensen beginnen met het keto dieet. Overschakelen naar een metabolisme dat draait op vetten helpt enorm met gewichtsverlies en maakt intuïtief eten gemakkelijker.

Het keto dieet zorgt voor meer gewichtsverlies in vergelijking met een vetarm dieet, zowel voor mensen met een goede gezondheid als mensen met aandoeningen als diabetes of hartziekte.

Een van de redenen hiervoor is dat het keto dieet de unieke eigenschap heeft dat het je voldane gevoel verhoogt door hongerhormonen als ghreline aan te passen.

Lichaamsvet – voornamelijk rond de taille – speelt een grote rol in het metabolisch syndroom: een verzameling van symptomen en aandoeningen die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op hartziektes en diabetes. Het keto dieet dringt alle vijf de aandoeningen terug, lichaamsvet rond de buik inbegrepen.

Voordelen keto dieet #2 – Een gezonder hart

De mythe dat voedingsvetten leiden tot hogere cholesterolgehaltes is niet meer dan dat: een mythe! Sterker nog, het tegenovergestelde daarvan is waar. Er is bewezen dat keto diëten je cholesterolgehaltes kunnen verbeteren.

Een studie bij zwaarlijvige mensen bewees dat het volgen van het keto dieet op lange termijn resulteert in lagere risicofactoren voor alle hartziektes:

  • LDL cholesterol
  • Triglyceriden
  •  Bloedglucose
  • Bloeddruk

De auteurs van de studie merkten ook op dat het gehalte HDL (“goede”) cholesterol steeg naargelang het dieet vorderde.

Voordelen keto dieet #3 – Duurzamere energieniveaus

Zodra vetten je primaire energiebron worden, zal je merken dat je door de dag heen meer energie hebt. Geen dipjes of uitspattingen meer in je energieniveau.

Dit komt voornamelijk doordat het keto dieet ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel de hele dag door stabiel blijft. De ‘highs’ en ‘lows’ die mensen doorgaans de dag ervaren worden veroorzaakt door pieken en dalen in de bloedglucose.

Voordelen keto dieet #4 – Vermindering van epileptische aanvallen

Met het brein in ketose lijken de elektrische impulsen die aanvallen veroorzaken te kalmeren, en in sommige gevallen zelfs te verdwijnen.

Tijdens meerdere klinische onderzoeken werd vastgesteld dat ketose epilepsieaanvallen over de hele linie terugdringt. 24 procent van de patiënten had in ketose zelfs geen aanvallen meer.

Voordelen keto dieet #5 – Hulp bij het behandelen van diabetes 

Een keto dieet verbetert op lange termijn de vooruitzichten van veel diabetespatiënten, zo blijkt uit talrijke studies. Ketose strijdt tegen insulineresistentie en staat het lichaam toe de lichaamseigen insuline weer te gebruiken om gezonde bloedsuikerniveaus te onderhouden.

Dit dieet heeft veel diabetespatiënten de vrijheid geschonken om diabetesmedicatie de rug toe te keren. Het keto dieet kan niet enkel de bloedsuikers regelen, het zou zelfs helpen de hoeveelheid A1c in het lichaam weer naar een normaal niveau terug te brengen.

Voordelen keto dieet #6 – Verbetering in de symptomen van PCOS

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) is de voornaamste oorzaak voor vrouwelijke onvruchtbaarheid in de moderne wereld. De kenmerken zijn onder andere: overtollig lichaamsvet, insulineresistentie, overgeslagen, onregelmatige of late menstruatie, acne en haargroei volgens een mannelijk patroon.

Gelukkig zou keto een oplossing kunnen bieden voor vrouwen die aan deze aandoening lijden. Uit een klinische studie van 2005 bleek dat na 24 weken keto dieet de insulinegevoeligheid, de testosteronniveaus, het lichaamsgewicht en de hormoonniveaus verbeterden. Twee van de 11 vrouwen uit de pilotstudie werden zelfs zwanger. Hier waren zij de voorgaande jaren niet toe in staat.

Voordelen keto dieet #7 – Minder hevige acne uitbraken

De wetenschap achter het verband tussen het keto dieet en acne staat nog in de kinderschoenen. Er is echter wel reden om aan te nemen dat de autofagische verbeteringen – veroorzaakt door het keto dieet – de gezondheid van de huid bevorderen en acne reduceren.

Voordelen keto dieet #8 – Hoop op verbetering van breinziektes

In tegenstelling tot veel courante behandelingen voor aandoeningen die de hersenen treffen zou het keto dieet ongelofelijk effectief kunnen zijn in het terugdraaien van de symptomen.

Het wordt momenteel bestudeerd in verband met al onderstaande breinziektes:

  • De ziekte van Alzheimer
  • De ziekte van Parkinson
  • Traumatische hersenschade
  • ALS
  • De ziekte van Huntington
  • Schizofrenie

Voordelen keto dieet #9 – Kankerbehandelingen

Het keto dieet kan de mitochondriale functie – mitochondria zijn de energiebronnen van alle levende cellen – verbeteren. Een reden waarom het zou kunnen helpen met het verkleinen van tumoren bij verschillende soorten kanker.

Het meest opmerkzaam? De manier waarop het keto dieet hersenkanker transformeert. In 2007 bleek uit een studie dat het mogelijk is kwaadaardige tumoren te doen krimpen.

Sommige onderzoeken ondersteunen daarnaast het idee dat het keto dieet naast chemotherapie en radiatiebehandelingen zou helpen als ‘bijkomende therapie’.

Tijdens een studie op dieren met hyperbare zuurstoftherapie bleek dat het keto dieet in staat was de overlevingstijd bij uitgezaaide kanker met bijna 78 procent te verhogen.

Verschillende studies naar het keto dieet in combinatie met bepaalde kankers bewezen de enorme voordelen van dit vetrijke dieet. Twee patiënten gingen op keto dieet met een dagelijks opname van 60 procent middellange keten triglyceriden (MCT’s). Een van hen vertoonde ongelofelijke humeurverbeteringen én een totale halt van haar kanker doorheen de twaalf maanden dat ze het dieet volgde.

Er volgde een andere studie, dit keer met een 65-jarige vrouw die aan een specifiek soort hersenkanker leed (glioblastoma multiforme). Na twee maanden op het keto dieet was haar breintumor volledig verdwenen. Nadat het strikte dieet werd stopgezet, keerde de tumor over de loop van tien weken terug.

Hoewel deze resultaten ontzettend interessant zijn, is het van uiterst belang dat je nooit je kankerbehandeling stopt of wijzigt zonder dat eerst te bespreken met je artsen.

Voordelen keto dieet #10 – Langere levensduur 

Zoals we eerder vermeldden, verlengt het keto dieet je levensduur door de celvernieuwing te ondersteunen met autofagie.