Wanneer kinderen jarig zijn vinden ze het natuurlijk leuk om op school te mogen trakteren, maar wat geef je je kinderen mee? Suikervrije traktaties worden steeds meer gehandhaafd door scholen en zelf wil je natuurlijk ook iets gezonds (maar lekkers) meegeven. Gelukkig zijn er genoeg suikervrije traktaties waar alle kinderen van zullen smullen!

Suikervrije trakaties – Waarom eigenlijk?

Naast het feit dat veel scholen geen zakjes snoep en dergelijke meer accepteren, krijgen kinderen vaak toch meer suiker binnen dan je denkt. Dat is dus een extra reden om goed op te letten. Een keer een snoepje op de verjaardag van een vriendje, een pakje sap na school… Om je kinderen zo gezond mogelijk te laten eten is het dus belangrijk om op zoek te gaan naar lekkere alternatieven voor suikervrije traktaties.

Je zou misschien denken dat zo’n traktatie maar één keer per jaar is en dus weinig kwaad kan. Maar vaak wordt er elke week in de klas getrakteerd, soms zelfs meerdere keren per week. En dan gaat het snel. Door je kinderen op jonge leeftijd te leren wat wel en niet gezond is en door ze lekkere gezonde snacks te geven, krijgen ze geen suikerverslaving en leren ze de goede gewoontes aan. 

Traktaties met fruit, is dat keto?

Een bootje gemaakt van een banaan of een satéprikker met fruit, is dat keto? Natuurlijk is dit een relatief gezonde traktatie, en veel beter dan een zakje snoep. Maar vergeet niet dat fruit heel veel suiker bevat en dus niet keto is. Wil je de keto lifestyle volgen? Ga dan voor suikervrije traktaties zonder fruit.

Suikervrije traktaties voorbeelden

We hebben traktaties met fruit al uitgesloten, maar wat kun je dan wel meegeven als suikervrije traktaties aan je kinderen? Probeer iets natuurlijks te kiezen, dus niet een bewerkt product uit een pakje. Ten eerste bevatten deze producten vaak toch wat suiker en ten tweede zitten ze vaak vol met e-nummers en andere toevoegingen die je liever wil vermijden. 

Voor inspiratie kun je het boek ‘50 suikervrije kindertraktaties’ downloaden. De recepten en ideeën in dit boek zijn niet alleen simpel en lekker, maar zien er ook nog eens feestelijk uit. Hiermee leer je kinderen dat gezond eten niet saai is, en leg je de goede basis voor een gezond eetpatroon waar ze niet snel van af zullen wijken. 

Een paar voorbeelden van gezonde en suikervrije traktaties voor kinderen:

  • Suikervrij CakePops
  • Chocolade-Kokos CakePops
  • Prikkers met kaas en / of worst en komkommer
  • Koolhydraatarme muffins

Tip: Gebruik de ideeën uit het suikervrije traktatie boek ook om eens een lekkere en gezonde snack op tafel te zetten, bijvoorbeeld als er een vriendje komt spelen. 

Foto: 50 suikervrije KinderTraktaties