Koolhydraatarm eten is erg populair. Het helpt veel mensen bij het afvallen, maar het zorgt er ook voor dat je meer energie krijgt. Daarom zijn er steeds meer koolhydraatarme recepten online te vinden, waardoor deze manier van eten een stuk makkelijker en leuker wordt. Ook wij hebben over onze favoriete koolhydraatarme smoothies geschreven.

Koolhydraatarm eten – Wat mag ik wel en niet eten?

Bij koolhydraatarm eten zal bijna iedereen zich afvragen wat hij wel en niet mag eten, vooral in het begin. Dat snoep, koekjes en chips beter niet in je boodschappenkar kunnen belanden is voor de meesten wel duidelijk. Maar hoe zit het met aardappels, groente, brood en fruit? 

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat koolhydraatarm niet gelijk staat aan koolhydraatvrij. Je zal dus elke dag wel een paar gram eten voor de juiste balans en om je lichaam te voorzien van energie. Het Koolhydraatarm 50 dagen programma kan je hierbij helpen. 

Wat eet je niet (of enkel in hele kleine hoeveelheden) als je koolhdyraatarm eet

Deze producten kun je beter zo veel mogelijk vermijden als je koolhydraatarm eet:

 • Suiker
 • Brood
 • Aardappels
 • Pasta
 • Low-fat producten 
 • Junk food / fastfood / kant-en-klaar producten
 • Kunstmatige zoetstoffen

Waarom moet je deze producten vermijden bij een koolhydraatarm dieet?

Sommige producten lijken misschien niet logisch, daarom leggen we het je uit.

Producten waarop staat dat er minder vet in zit bevatten vaak veel suiker om te voorkomen dat het smakeloos wordt.

Met weinig voedingswaarde maar veel calorieën en koolhydraten veroorzaken kant-en-klaar en fastfood maaltijden een stijging in de bloedsuikerspiegel. Ook krijg je amper vitaminen en mineralen binnen terwijl je met één maaltijd al aan je dagelijkse hoeveelheid koolhydraten zit. 

Kunstmatige zoetstoffen houden je lichaam eigenlijk voor de gek. Je krijgt hierdoor vaak meer trek en je gaat hierdoor eerder teveel eten. 

Wat eet je wel als je koolhydraatarm eet?

De volgende producten passen goed binnen een koolhydraatarm dieet:

 • Vlees en vis
 • Groentes
 • Zoete aardappel
 • Noten
 • Zaden
 • Eieren
 • Zuivel (uiteraard zonder toegevoegde suiker of kunstmatige zoetstoffen)

Met een beetje creativiteit is het heel goed mogelijk om langdurig koolhydraatarm te eten aangezien je best veel producten mag. 

Keto en koolhydraatarm eten – Is dit hetzelfde?

In beide gevallen eet je koolhydraatarm, al is het bij keto de bedoeling dat je in ketose komt. Dit betekent dat je lichaam vet gaat verbranden als energiebron. Bij een klassiek koolhydraatarm dieet eet je simpelweg tussen de 20 en 100 gram koolhydraten per dag en speelt ketose geen rol.

In beide gevallen let je dus op je koolhydraatinname, maar op een iets andere manier. Zo mag je als je een koolhydraatarm dieet volgt bijvoorbeeld pompoen of zoete aardappel eten, terwijl je daar bij het keto dieet erg mee op moet passen. Dit komt omdat deze veel zetmeel bevatten en daardoor kunnen voorkomen dat je in ketose raakt.

Koolhydraatarm 50 dagen programma

Het e-book ‘Koolhydraatarm 50 dagen programma’ bevat uitleg, makkelijke recepten en ideeën om je dieet aan te passen aan je partner of kinderen. Dit boek kan goed van pas komen als je moeite hebt om te beginnen met koolhydraatarm eten of als je geen inspiratie hebt voor je maaltijden.

Echter zijn wij van mening dat het alsnog belangrijk is om genoeg te bewegen en te sporten. Tuurlijk, een groot deel van het dieet draait om wat je eet, en ook zonder sporten kun je afvallen. Maar om een gezonde spiermassa op te bouwen, extra vet te verbranden en fit te blijven is dagelijks bewegen heel belangrijk.

Voorkom het jojo-effect met koolhydraatarm eten

Wanneer je aan een koolhydraatarm dieet begint moet je ook denken aan de manier waarop je daarna gaat eten. Een paar weken of zelfs maanden weinig koolhydraten eten lukt de meeste mensen wel, maar na een tijdje vallen er veel terug in hun oude gewoontes. Hierdoor is de kans groot dat je het verloren gewicht zo weer terug hebt. Voorkom dit door een gezond eetpatroon aan te houden en weeg jezelf elke week. Stijgt je gewicht? Kijk dan opnieuw naar je eetpatroon en pas deze eventueel aan.